Zastupnik Bundestaga protiv Schmidta: BiH treba demokratski Izborni zakon

Vijesti 22. jul 202222:38 1 komentar
Michael Roth (N1)

Michael Roth, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Njemačke (Bundestaga) također se usprotivio aktivnostima visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u vezi sa njegovim prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH.

Roth je inače parlamentarac Socijaldemokratske partije (SPD) koja važi za jednu od vladajućih stranaka u Njemačkoj, a prije toga je obnašao funkciju državnog ministra.

Na Twitteru je jasno poručio da je Bosni i Hercegovini potreban potpuno novi Izborni zakon.

“Bosni i Hercegovini konačno treba novi demokratski Izborni zakon koji će etnički podijeljenu zemlju pretvoriti u državu ravnopravnih građana. Planovi visokog predstavnika Christiana Schmidta ne odgovaraju ni ovim vodećim principima ni posljednjoj odluci Bundestaga”, poručio je Roth.

Podsjetimo i to da je i Adis Ahmetović (SPD), član Bundestaga i član parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku također je kritikovao potez Christiana Schmidta, pozvavši ga da ne upotrijebi bonske ovlasti u ovom slučaju te da o sudbini BiH ne treba pregovarati iza zatvorenih vrata.

Izmjene Izbornog zakona čiji je nacrt sadržaja predstavio Schmidt mnogi su ocijenili prijedlogom koji ide “na ruku” HDZ-u.

Ahmetović odgovorio na poruke iz BiH: Pozvao Schmidta da odustane od odluke

Shodno tome, ne smiruju reakcije na taj nacrt koji se odnosi na funkcionisanje Federacije BiH koji je N1 prvi objavio prije dva dana.

Podsjetimo, u nacrtu odluke koja je već poslana na adrese ambasada u BiH, navedene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.

U nacrtu odluke uz ostalo je navedeno kako će se “prohodnost zakona poboljšati propisom kojim je svaki dom (Zastupnički dom i Dom naroda) dužan odbaciti ili usvojiti zakon u tačnom roku nakon što je zakon odobren u drugom domu.

Detaljnije o nacrtu mjera pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare