Zatražen pritvor za Kapića zbog planiranja terorističkog napada na džamiju u BiH

Vijesti 08. aug 202311:24 0 komentara
N1

Državno tužilaštvo zatražilo je pritvor za Mirzu Kapića, osumnjičenog za terorizam, zbog opasnosti da bi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike i ponovo počiniti krivično djelo ili ga dovršiti, dok se Odbrana usprotivila ovom prijedlogu.

Na ročištu održanom u Sudu BiH tužilac Dubravko Čampara je rekao kako je Tužilaštvo dobilo informacije da postoji prijetnja od terorističkog napada o kojem se razgovaralo u online komunikaciji i nakon toga je izvršen pretres i oduzeti predmeti.

“Nama je bitno s kim je Mirza Kapić komunicirao, ko su ti ljudi”, kazao je Čampara i pojasnio da se radi o prvoj fazi istrage.

Pojašnjavajući razloge za pritvor, tužilac Čampara je, između ostalog, rekao da Tužilaštvo pretpostavlja da postoji još jedno nepoznato lice s kojim je osumnjičeni sarađivao u vezi s komponentama eksplozivne naprave.

Također je napomenuo i da je Kapić povratnik iz Sirije, zbog čega je bio procesuiran, kao i zbog nedozvoljenog držanja oružja, te da postoji strah da “može doći do katastrofalnih posljedica”.

Tužilaštvo je obavijestilo Sud, osumnjičenog i njegovu odbranu da danas planira otvoriti oduzete predmete, kako bi se ubrzao sam proces.

Advokatica u zamjeni Sanela Kožo se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, zatraživši od Suda da Kapiću izrekne mjeru zabrane komunikacije sa određenim osobama, čemu se usprotivilo Tužilaštvo, javlja BIRN BiH.

Kapić je osumnjičen da je kontaktirao s pripadnicima radikalnih struktura takozvane Islamske države (ISIL) i planirao teroristički napad na jednu džamiju u BiH.

“Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca – putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju – ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača takozvanog ‘ISIL-a’, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH koncem mjeseca jula ove godine”, navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva.

On je, prema Tužilaštvu, od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a agencijama za provedbu zakona u BiH.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja.

Sud će odluku o prijedlozima Tužilaštva i Odbrane donijeti u zakonom predviđenom roku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!