Zatražen viši čin za Hasana Dupovca, Komisija MUP-a KS ga nije odobrila

Vijesti 12. apr 202311:33 2 komentara
Hasan Dupovac (BIRN BiH)

Policijski službenik Hasan Dupovac, koji je bio jedan od optuženih u slučaju "Zijad Mutap i dr", poznatiji kao "Dženan Memić", nije dobio unaprjeđenje u čin samostalnog inspektora.

Ovu informaciju objavili su na zvaničnoj Facebook grupi Pravda za Dženana. Oni su objavili dokument Ministarstva unutrašnjih poslova KS  u kojem se navodi da Hasan Dupovac ne ispunjava kriterij za unaprjeđenje.

“Ne ispunjava kriterij za unaprjeđenje u skladu sa odredbom člana 14. stav (1) tačka c) Pravilnika o uslovima, načinu bodovanja i proceduri za unaprjeđenje policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Za navedenog kandidata je u postupku dodatne provjere u skladu sa članom 25. stav (2) Pravilnika o uslovima, načinu bodovanja i proceduri za unaprjeđenje policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, utvrđeno da se isti nalazi na suspenziji počev od 1. februara 2021. godine”, navedeno je u obrazloženju.

Facebook

Dupovac se na ovu odluku može žaliti u roku od osam dana od dana isticanja liste na Oglasnoj ploči.

Podsjetimo, Hasan Dupovac je jedan od optuženih u predmetu koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine u slučaju “Zijad Mutap i dr”, poznatiji kao “Dženan Memić”. U ovom predmetu optuženi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović. Oni se terete za krivično djelo organizovanog kriminala, formiranje kriminalne grupe, prikrivanje i fingiranje dokaza, davanje lažnih iskaza, zloupotrebu položaja. Tužioci ih optužuju da su vršili radnje kako bi prikrili stvarni uzrok stradanja Dženana Memića.

Zijad Mutap i ostali oslobođeni u predmetu “Dženan Memić” (FOTO)

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodio ih je prvostepenom presudom 24.11.2022. godine.

Nakon ulaganja žalbi, Sud BiH je ukinuo ovu presudu 23. marta ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare