Zatraženo da se brčanski ljekar Nebojša Mraović isključi iz Ljekarske komore RS

Vijesti 21. feb 202417:24 0 komentara
Anadolija

Adnan Karamujić iz Naše stranke u Brčkom pozvao je Ljekarsku komoru Republike Srpske da isključi i primijeni sankcije prema ljekaru Nebojši Mraoviću u čijem dvorištu su pronađeni ostaci Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici.

“Kao mlada osoba rođena i odrasla u srcu Brčkog, izražavam ogorčenost, razočarenje, ali prije svega odlučnost da istražim i suprotstavim se bilo kojem činu koji podriva temeljne vrijednosti naše zajednice. Ovo govorim kao čovjek koji svoju mladost provodi promovišući inkluzivnost, međureligijski i međuetnički dijalog u krajnje delikatnoj sredini kakvo je naš Brčko distrikt Bosne i Hercegovine”, kazao je Karamujić, te dodao:

“Monstruozni postupak doktora Nebojše Mraovića koji je po sopstvenom priznanju sakrio ostatke žrtava genocida u Srebrenici u dvorištu svoje porodične kuće u naselju Srpska Varoš u Brčkom je potpuno neprihvatljiv i duboko urušava sve vrijednosti koje bi našu zajednicu trebale da krase”.

Karamujić je naveo kako mu je Brčko uvijek predstavljalo izvor inspiracije i služilo kao svjetionik nade da je život u pluralnoj sredini moguć, ali da je preduslov za stvaranje takvog ambijenta suočavanje sa istinom na što nas trenutni događaji upravo prisiljavaju.

“Bez suočavanja s mračnim stranama prošlosti, ne možemo graditi svjetliju budućnost. Pozivam stoga sugrađane da javno osude Mraovićev čin. Da kažemo da za takva nedjela nema mjesta u našoj zajednici ma ko ih provodio. Očekujem od Ljekarske komore Republike Srpske da djeluje sa strogom etičkom odgovornošću i primijeni sankcije prema doktoru Nebojši Mraoviću. Na isti način očekujem da čim prije prestanu svi gnusni pokušaji relativizacije ovog monstruoznog čina od strane pojedinih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine bliskih pomenutoj osobi“, naveo je Karamujić.

Na kraju je izrazio uvjerenje da će i Tužilaštvo pristupiti Mraovićevom nedjelu na adekvatan način te da će Mraović i zakonski odgovarati za ono što je učinio.

“Ovo je trenutak kada svi mi, kao građani Brčkog, moramo stati i djelovati kao jedno. Bez obzira na naše različitosti, moramo se okupiti oko istine i pravde kako bismo izgradili čvršću i stabilniju zajednicu za generacije koje dolaze”, poručio je Adnan Karamujić iz Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!