Zatraženo formiranje predmeta protiv Dodika

Vijesti 16. okt 202112:04 > 12:15 1 komentar
Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić inicirao je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH.

“Još tužitelja zatražilo formiranje predmeta”

Kako je za N1 kazao tužilac Pašić, službena dužnost tužitelja je da reaguje.

“On sam ne može formirati predmet, obzirom na utvrđenu proceduru formiranje i signiranje predmeta preko TCMS-a, no rekacija Tužilaštva mora uslijediti zbog postojanja osnova sumnje krivičnog djela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH”, istaknuo je Pašić.

Reagovao je, kaže, poučen dosadašnjim iskustvom rada Tužilaštva BiH , kazavši i kako je moguće da je u međuvremenu još neko od tužitelja zatražio formiranje predmeta.

Službeni mail, tužilac Pašić uputio je tokom jučerašnjeg dana.

Portal Istraga.ba prenosi kako je najmanje četvero državnih tužilaca zatražilo hitno formiranje predmeta protiv Milorada Dodika. No, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić nije odgovorila na njihove zahtjeve.

Na Dodikove riječi da će državne sudije i tužioci iz RS-a napustiti državne pravosudne institucije, sudija Suda BiH Branko Perić jučer je za 1 je izjavio kako on nije “čovjek avantura nego razuma i zakona”.

“Nikakvo me odmetništvo ne interesuje”,  rekao je on.

“Teški kriminal”

Osim toga, Perić je dodao kako ga niko nije kontaktirao, te je istakao da ako Dodik to ozbiljno misli onda on duboko zalazi u teški kriminal.

“To više nije politika nego su to akti rušenja ustavnog poretka. Sud i Tužilastvo BiH su dio pravosudnog poretka koji postoji 20 godina“, prokomentarisio je sudija Branko Perić

Perić tvrdi kako se sistem može mijenjati samo zakonom propisanim procedurama.

“Ne vjerujem da bi se neko od sudija i tužilaca priključio političkoj gerili koju vodi jedan političar. Mislim da pravosudni sistem treba da zaustavi ovo političko nasilje. Političari ne smiju biti izvan zakona”, istakao je sudija Perić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare