Zatvoren slučaj: Ikona nije ukrajinsko nacionalno blago

Vijesti 18. sep 202319:53 2 komentara
N1

Zaustavljena je još jedan istraga u predmetu protiv Milorada Dodika. Ukrajinska ikona, djelo za koje se prije tri godine tvrdilo da je ukradeno, našlo se tada kod tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Dodika, koji je odlučio pokloniti Sergeju Lavrovu, ruskom šefu diplomatije. Sve je rezultiralo diplomatskim skandalom, otvaranjem predmeta u državnom tužilaštvu i povratom ikone. Tri godine kasnije slučaj zatvoren.

Iz Tužilaštva BIH potvrdili su ikona nije ukradena i nije na spisku ukrajinskog nacionalnog blaga. Prije tri godine pozlaćenu ikonu staru 300 godina Milorad Dodik, tadašnji član Predsjedništva BiH poklonio je Sergeju Lavrovu u ime srpsko – ruskog prijatljetsva kada je ruski šef diplomacije boravio u BiH. Nakon što je objavljeno da je ikona ukradena, formiran je predmet. Prošle sedmice sve obustavljeno nakon odgovora koji je stigao iz Ukrajine od tamnošnjeg Tužilaštva.

“Navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine. Nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost niti da pripada nacionalnom kulturnom naslijeđu Ukrajine”.

Dodali su i kako je Ured glavnog tužioca Ukrajine zatvorio navedeni postupak koji je pokrenut 2021. godine u vezi “ilegalnog izvoza” ikone.

Poslali smo pitanja ukrajinskom tužilaštvu, uz ostalo i MVP, no do zaključenja ovog priloga nije bilo odgovora.

Podsjetimo da je upravo ukrajinski ministar vanjskih poslova optužio Milorada Dodika da laže. Na svom tviter nalogu u nimalo diplomatskom tonu napisao da afera nije izmišljena kako je tvrdio Dodik, dok su iz ukrajinske ambasade u Beogradu za N1 kazali.

No da će u konačnici cijela stvar biti odbačana nagovijestio je Milorad Dodik na samom početku priče.

U svom iskazu Tužilaštvu BiH, Dodik je je kazao da je ikonu dobio na poklon od „jednog čovjeka, kome ne zna ni ime i bila je porodično nasljeđe tog čovjeka, da pripada Ukrajini tvrdilo se na osnovu pečata, ali i informacije da je iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više