Zaustavite ekocid! Mještani zbog Une održali protest pred zgradom Zadarske županije

Vijesti 12. aug 202421:05 0 komentara
N1

Proteste, mještani, neće prekinuti, sve dok, poručuju, ne dobiju potvrdu da su radovi potpuno obustavljeni. Osim toga, bez obzira na to što žive u mjestu u kojem je već devastiran značajan dio prirodnog bisera, niko od nadležnih ih, ističu, nije pitao za mišljenje o gradnji mini hidrocentrale na Izvoru Une. Nisu, sjetili su se mještani, pitali ni nadležne u BiH, čija je granica od Donje Suvaje udaljena tri i po kilometra vazdušne linije. Zbog toga, namjeru hrvatskih vlasti smatraju ekocidom, posebno jer mnogi od njih pitku vodu dobivaju, upravo, iz ove rječne ljepotice.

Kada bi radovi na hidrocentrali bili nastavljeni, to bi moglo da dovede do nestanka vode, ne samo u našem selu, nego i u drugim mjestima uz Unu”, kaže mještanka i aktivista, Božica Keča.

Navodi da su, prije protesta ispred Zadarske županije, kojoj ovo mjesto pripada, članovi lokalnog Mjesnog odbora i Udruženja “Una” razgovarali sa zadarskim županom, Božidarom Longinom, ali ishodom sastanka nisu zadovoljni.

Svima su nam poznati odgovori koje su nam dali, koji su bili prilično, da kažem, neodređeni. Nisu uspjeli potvrditi ništa o planovima u vezi sa obustavom radova. Obećali su da će kontaktirati ministarstvo i premijera. Ni to nije precizirano”, kaže Keča.

Da je neko, po svemu sudeći, važan, uložio novac, stava je i jedan od mještana, Željko Rašuo.

Vlada, premijer Plenković, neko se treba izjasniti. Mislim da je krajnje vrijeme da neko kaže: „Dobar dan, mi imamo taj i taj stav.“ Očigledno je neko važan uložio novce, te ih je neko važan i uzeo. Županija je okej, ali treba i premijer reći: ‘Dragi narode, građani‘, jer svi smo mi građani”, ističe Rašuo.

Rok za rezultate nadležnih inspekcija istekao je prije tri dana. Obrazloženo je, zbog godišnjih odmora, što, nikako, nije profesionalno, ogorčeno ocjenjuje Rašuo, jer sve te inspekcije podsjeća, plaćaju, upravo, građani.

Rašuo, inače, nerijetko sam pokriva noćnu smjenu dežure za Unu, s obzirom na to da mještani svaki dan čuvaju izvor u smjenama. Podsjećamo, radovi na gradnji male HE na ovoj rijeci, u Donjoj Suvaji, mjestu koje pripada opštini Gračac, u Hrvatskoj, počeli su prije oko mjesec dana. Od tada, žitelji ovog mjesta, zajedno sa brojnim aktivistima, održavaju proteste kojima ukazuju na, kako tvrde, nelegalnu gradnju i zaštitili ovaj prirodni rječni biser.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!