Zavrili smo u prvi poslijeratni astronomski opservatorij u BiH vrijedan 200.000 KM (VIDEO)

Vijesti 14. nov 202320:11 0 komentara
N1

U subotu se otvara prva poslijeratna astronomska opservatorija u BiH. Nalazi se u Visokom. Krije teleskop posljednje generacije koji će omogućiti posmatranje planeta i nebeskih tijela. Sjajna je baza za astronome i dalja proučavanja, ali i za znatiželjne građane, željne novih znanja. Prvi smo ušli u opservatorij vrijedan oko 200 hiljada KM.

“Nisu neki uslovi poprilično je oblačno, mada se sunce, sunčev disk se može vidjeti uprkos oblacima, naravno za posmatranje sunca bez filtera ni slučajno, ali uvijek mi astronomi moramo kroz finder pogledati da lociramo objekat koji posmatramo makar to bilo i sunce, i onda naravno kroz okular sa mogo većim uvećanjem to i radimo”, kaže Adela Subašić-Kopić- Astronomsko društvo Orion.

Pojašnjava nam Adela Subašić-Kopić iz Astronomskog društva Orion koje je bilo zaduženo za nabavku, montažu , te kasnije i za korištenje teleskopa. Radi se o najvećem teleskopu koji imamo u BiH, i jednom od teleskopa posljednje generacije. I sami astronomi ne kriju uzbuđenje, ovo je kažu ostvarenje snova.

“Noću naravno nama najbliži satelit prirodni Mjesec, naš, moći ćemo njega posmatrati , planete Merkur Venera, Jupiter, Saturn, evo sad nam recimo Jupiter vlada nebom i vidljiv je tokom cijelog mjeseca novembra, moći će se posmatrati. Vidjet ćemo da li ćemo moći neke objekte dubokog svemira, galaksije, otvorene, zatvorene skupove, to bi trebalo da bude iznimno vedro, mogućnost postoji naravno ljeti, ali to sve u praksi dok vidimo”, kaže Subašić.

No, još važnije je ističu, što će posjetiteljima biti ponuđeno i stručno pojašnjenje onoga što će promatrati kroz teleskop.

Osim što putem savremenog teleskopa imamo priliku posmatrati nebeska tijela opservatorij ovdje u Visokom zamišljen je i kao svojevrstan edukativni cenatr, gdje će svi posjetioci imati priliku da nauče nešto o planetama sunčevog sistema, i ostalim nebeskim tijelima.

Upravo to je bila i ideja vodilja investitora Osmana Suše, koji je i sam zaljubljenik u astronomiju. Želio je Bosni i Hercegovini i rodnom gradu ponuditi nešto novo.

“Nama kao državi trebaju nove ideje, nova energija, da privučemo neke ljudi koji, ovo sve u svijetu ima, već je viđeno, ali ovdje u BiH nema. Da privučemo i domaće stanovništvo tako i strano, jednostavno da pravimo neke nove ideje. Želja mi je da počnu tu dolaziti neke nove generacije, da se ne bavimo samo tešlkim stvarima, ružnim, nego da gledamo naprijed, da pratimo šta se dešava u svijetu, da idemo naprije s tim tehnologijama”, rekao je Osman Suša- investitor.

Tim Oriona priprema i poseban edukativni program za sve posjetitelje, svih uzrasta. Otavaranje opservatorije imat će veliki utjecaj i na razvoj turizma ovog kraja.

“Ne moramo ići više u Hrvatsku da učenicima pokažemo opservatorij to mogu uraditi i ovdje u BiH, što nam je jako značajno i glede i finansijske situacije za škole. Moći će sigurno i nešto novo da nauče, ovdje je to urađeno i na dva jezika, i da pročitaju i da pitaju, da im se objasni, i zaisgurno to će biti jedna kruna u cjelokupnom paketu turističkom koji će ponuditi grad Visoko i Sarajevo na neki način”, kaže Adela Subašić-Kopić-Astronomsko društvo Orion.

Visoko ovim postaje grad pionir kada govorimo o posljeratnoj promociji astronomije. Nekada je tu titulu nosio glavni grad, čiji astronomski opservatorij na Trebeviću skoro tri decenije čeka na obnovu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!