Završen inspekcijski nadzor u ArcelorMittalu, oštećenje sanirano

Vijesti 02. feb 202315:07 0 komentara
FUZIP

Nakon uspješne sanacije oštećenja kanala i predtretmana otpanih voda, okončan je inspekcijski nadzor Federalnog vodnog inspektorata u privrednom društvu ArcelorMittal d.o.o. koji je započet u jutarnjim satima 31. januara 2023. godine nakon zaprimljene dojave aktivista za zaštitu rijeke Bosne o incidentnom zagađenju rijeke uslijed izlijevanja tehnoloških otpadnih voda iz pogona Čeličana.

Po pribavljanju rezulata laboratorijske analize izuzetih uzoraka vode iz rijeke Bosne, sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima postupajućeg federalnog inspektora s pratećom dokumentacijom će biti dostavljeni nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine.

Obustavljena proizvodnja u pogonu ArcelorMittala

Podsjećamo, proizvodnja u pogonu Čeličana je nakon incidenta bila privremeno obustavljena, a subjekt nadzora je blagovremeno pristupio sanaciji kanala, nakon koje je proizvodnja ponovo pokrenuta. U obilascima toka rijeke Bosne nizvodno od incidenta nije uočen pomor ribe.

O svemu su se također oglasili i iz kompanije ArcelorMittal navodeći da otpadna voda nije naštetila biljnom i životinjskom svijetu u navedenoj rijeci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!