Završen inspekcijski nadzor u OŠ “Grbavica 1”

Vijesti 20. dec 202215:50 0 komentara
KUIP KS (OŠ "Grbavica 1")

Završen je inspekcijski nadzor u Osnovnoj školi "Grbavica 1" nakon što je na radno mjesto vraćen nastavnik tjelesnog odgoja Samir Alihodžić koji je pravosnažno osuđen za bludne radnje nad maloljetnom osobom.

Inspekcijski nadzor je odmah jučer počeo nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zatražilo da se on obavi po hitnom postupku.

“Glavni inspektor Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite i kantonalni prosvjetni inspketor, istog dana su u prostorijama te škole izvršili usmjereni inspekcijski nadzor. Nakon analize dokumentacije izuzete u postupku predmetnog inspekcijskog nadzora bit će sačinjena informacija, koja će u najkraćem roku, po službenoj dužnosti, biti dostavljena resornom ministarstvu, kao podnosiocu zahtjeva, te eventualno drugim organima i institucijama na dalje postupanje”, naveli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP KS).

Podsjetimo da je jučer u međuvremenu Alihodžić dao otkaz e-mailom, ali da se uprava škole još nije oglasila zvanično, a iz Vijeća roditelja OŠ “Grbavica 1” su im postavili ultimatum da mu uruče rješenje o otkazu, a ako to ne ispoštuju do 17:00 sati danas, oni će bojkotovati nastavu.

Vijeće roditelja: Čekamo da škola uruči otkaz nastavniku-pedofilu

Alihodžić je inače pravosnažno prošle godine u novembru osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnom osobom.

Prvostepeno je proglašen krivim 2018. godine nakon što je dvije godine ranije optužen da je razmjenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom. Slučaj su prijavili njeni roditelji, nakon čega je nastavnik priveden. U to vrijeme on je bio nastavnik sporta i tjelesnog odgoja u OŠ “Grbavica 1” i trener Odbojkaškog kluba ORT.

Međutim, nakon prvostepene presude, Tužilaštvo KS mu nije izreklo nikakve mjere zabrane što znači da je nesmetano mogao raditi kao nastavnik dok je čekao pravosnažnu presudu. Ipak ni pravosnažna presuda iz novembra prošle godine nije mnogo promijenila jer je Alihodžić tu svoju kaznu od godinu zatvora i godinu mjera zabrane da radi kao nastavnik, mogao platiti i ostati na slobodi te se samim time i vratiti na posao jer ga u tome zakon nije spriječio.

To je sve izazvalo revolt i strah roditelja čija djeca pohađaju OŠ “Grbavica 1” zato što mu je sud izdao rješenje o nevođenju krivičnog postupka pa samim time bez ikakvih prepreka može obavljati svoj raniji posao. Sve više strahuju svoju djecu pustiti na nastavu, a zbog straha, nekoliko učenica VI razreda ove škole 16. novembra nisu prisustvovale času fizičkog vaspitanja, potvrdio je ranije za N1 predsjednik Vijeća roditelja ove škole Dalibor Tanić.

Iz škole su izjavili da nemaju saznanja da je nastavnik osuđen, a s druge strane, iz Vijeća roditelja KS su naveli da će podržati stav roditelja i uraditi sve da se taj problem adekvatno riješi.

Jučer se oglasilo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS koje je zatražilo hitan inspekcijski nadzor u školi gdje radi osuđeni nastavnik pedofil.

Važno je napomenuti i to da je Zakon o registru pedofila u Federaciji Bosne i Hercegovine upućen 2019. godine u proceduru, a Nacrt u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojen je 2020. godine. Zakon o registru pedofila je uputila Lana Prlić, zastupnica SDP-a u Prestavničkom domu, a u Domu naroda je ovaj Nacrt zakona usvojen u julu 2022. godine zahvaljujući njenim kolegama zastupnicima Aneru Žuljeviću (SDP) i Jasminu Duvnjaku (SDA) jer je više od dvije godine stajao u ladicama.

Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Parlamentu FBiH za N1 je jučer govorio o ovom registru u kontekstu slučaja nastavnika, osuđenog pedofila koji je vraćen u Osnovnu školu “Grbavica 1” u Sarajevu da radi sa djecom i predaje tjelesni odgoj bez odležane jednoodišnje kazne zatvora.

Poručio je da se, da je ovaj zakon usvojen u formi prijedloga, ovaj nastavnik nikada ne bi vratio na posao da radi sa djecom.

“Zato što po ovom našem zakonu se predviđaju posebne mjere za počinitelje ovih krivičnih djela, a one se odnose na obavezu javljanja ovih počinitelja krivičnih djela u nadležne odjele Ministarstva unutrašnjih poslova, dalje postoje posebne mjere koje onemogućavaju ovim osobama da više budu angažovani u institucijama, ustanovama ili organizacijama koje se bave djecom. Dakle, tu govorimo o vrtićima, školama i omladinskim organizacijama jer u njima ima djece. I prema ovom zakonu te osobe više ne bi mogle biti angažovane niti uposlene u ovim ustanovama. Ovo je jedan preventivni mehanizam da ne bi ponovo bili u situaciji počiniti ovakva krivična djela”, pojasnio je, između ostalog, Duvnjak.

Nakon informacije da se Alihodžić vratio na prijašnje radno mjesto, javnost se digla na noge pod čijim pritiskom je on dao i otkaz dok uprava škole nije adekvatno ni reagovala.

Također, važno je napomenuti da je Alihodžić sve vrijeme dok je trajao sudski proces bio na neplaćenom odsustvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!