Završen KDZ pregled u sva tri tržna centra u Sarajevu: Dojave o bombama bile lažne, policija provodi istragu

Vijesti 24. sep 202421:57 0 komentara
N1 (KDZ pregled u Aria Mallu koji je posljednji završen)

Nakon višesatnih provjera, kontradiverzioni pregledi (KDZ) završeni su i u SCC-u i Aria Mallu nakon čega je utvrđeno da su dojave o bombama i u ovim kao i u tržnom centru Importanne bile lažne.

Inače, KDZ pregled u Importanneu je bio prvi završen i to u 18:30 sati, zatim u SCC-u sat kasnije (19:30 sati) dok je u Aria Mallu završen u 21:40 sati.

U Importanneu lažna dojava o bombi, još se vrše KDZ pregledi u SCC-u i Aria Mallu

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo potvrdila je za medije da su dojave o postavljenim bombama u sva tri tržna centra bila lažna.

“Kontradiverzione preglede u tri tržna centra su obavili timovi Uprave policije MUP-a KS, kao i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i Federalne uprave policije, sukladno Sporazumu o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji policijskih agencija u BiH. Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nastavljaju rad na dokumentovanju i rasvjetljavanju ovog krivičnog djela”, navela je Novalić.

N1 (KDZ pregled u Aria Mallu koji je posljednji završen)

Inače, dojave o bombama sva tri tržna centra primila u isto vrijeme putem maila, ali su ih prijavljivali u različito vrijeme policiji budući da su ih svi u različito doba pročitali.

Nakon SCC-a i Importannea bomba dojavljena i u Aria Mallu, evakuisani svi iz tržnog centra

Tako su KDZ pregledi počeli od jutarnjih sati, a trajali su dugo kako zbog nedostatka kadra MUP-a KS koji je specijalizovan za te provjere tako i zbog veličine objekata.

Zbog toga su imali pomoć i od kolega iz FUP-a kao i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Dojavljene bombe u SCC-u i Importanneu: Dojave istog sadržaja stigle sa iste e-mail adrese

Također, radnici koji su evakuisani iz centara nisu željeli pred kamere, ali su prokomentarisali da će ovaj dan bilježiti velike gubitke budući da su vrata ovih objekata cijeli dan zatvorena.

N1 (KDZ pregled u Aria Mallu koji je posljednji završen)

Jučer su također bombe dojavljene prvo na Aerodromu Sarajevo pa onda i na letu Memmingen – Sarajevo kada je jedan od putnika dobio prijeteću poruku.

Obje dojave o bombama na Aerodromu Sarajevo bile lažne

Na svu sreću KDZ pregledi su pokazali da su dojave lažne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!