Završen sastanak u zgradi Vlade FBiH, zahtjevi rudara nisu prihvaćeni

Vijesti 24. nov 202102:41 > 07:20 1 komentar
N1

Sastanak premijera FBiH, ministara i direktora koncerna Elektroprivrede BiH završen je u dva sata i deset minuta.

Novinarima se obratio resorni ministar Nermin Džindić koji je kazao da će se formirati radna grupa koja će ući u pregovore sa radnicima.

“Ne smijemo dovesti FBiH u situaciju da se ugrozi snabdjevanje električnom energijom. Ima tačaka koje su prihvatljive i onih o kojima se moramo dogovarati. Nije ovo prvi put da pravimo sporazume. Treba dalje razgovarati i pregovarati da ne bi došli u situaciju da ugrozimo Federaciju BiH.”

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija:

“Kao što su naglasili premijer i ministar, prilično težak dan za nas. Očekivali smo pregovore sa sindikatom i pokušaj iznalaženja rješenja. Nažalost nisu htjeli razgovarati, do nas nije. Formiraćemo radnu grupu i ponovo. Pozvaćemo ponovo sindikate u projekat restruktruiranja. Ako ovako nastavimo za 15 dana ćemo imati situaciju da FBiH ostane bez električne energije. Sindikat je ultimativno postavio zahtjeve, jednostavno se tako ne može razgovarati. Mi imamo zahtjev za povećanje električne energije čak i u domaćinstvima. Ako oni istraju u tome moraćemo to napraviti.”

Husein Tunić direktor rudnika Kreka kazao je kako je Kreka jedan od najvažnijih i jedan od rudnika sa najvećim problemima.

“Poslovanje je neodrživo na ovaj način. Tehnološki, pravno, ekonomski je neodrživo. Bez procesa restrukturianja nema nas. Javno sam pozvao sindikat, samo pregovori mogu riješiti situaciju. Rudnici su u posljednjih deset godina u stalnom ekonomskom padu i to je neodrživo. Smatram da ovo možemo zajedno sa Vladom izdržati.”

Ministar Džindić je rekao da je tačka broj dva prihvatljiva kao i tačka broj četiri.

“Prihvatljiva je i tačka pet, o tački osam se može razgovarati. Dakle polovina. Zahtjev o smjeni ministara i direktora, o tome moramo razgovarati. Zadnja dva oglasa se za rukovodeće pozicije u rudnicima niko se nije prijavio. Što se tiče zahtjeva tri o pravilnika o radu i radnom učinku, dogovorićemo da sindikat predloži i jedan i drugi dokument kao pandan prijedlogu Elektroprivrede. Ovdje se radi o prijedlogu samo za rudnik Kreka. Ne dao Bog da se ovakva situacija nastavi, ostaćemo bez električne energije. Mi imamo instalirane kapacitete, ali ne i upotrebne. Trenutno su u pogonu sva tri bloka u TO Kakanj, imamo za nekih 15 dana. Imamo veliki problem u Tuzli jer je kreka dostavila pola miliona tona manje. Tamo smo u strašnom problemu. Ako se nastavi moraćemo izbaciti blok 6 iz proizvodnje. To se može desiti ujutro”, rekao je ministar.

Andelija je dodao da se do sada plata u rudnicima isplaćivala mimo zakona.

“Do sada smo imali platu od 870 koja je sve sastavila. Novim pravilnikom je bilo propisano 570 uz ostale elemente, kopači bi imali veću platu za ostvareni rezultat. Neznatno manju platu bi imali administrativni radnici”, dodao je Andelija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare