Završeni protesti ispred OHR-a, građani poručili da je skup bio upozorenje

Vijesti 31. mar 202315:29 0 komentara
F.Z./N1

Završeni su protesti ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu gdje je bilo okupljeno na stotine građana. Osim onih iz Sarajeva, veliki broj građana došao je autobusima iz drugih bh. gradova. Poslali su i ključne poruke.

Sve vrijeme tokom trajanja protesta mogli su se čuti uzvici da Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH podnese ostavku, a kada bi se spomenulo njegovo i ime američkog ambasadora Michaela Murpheya te međuanrodne zajednice uzvikivali bi “lopovi, lopovi” i “izdaja, izdaja”.

Da su Schmidt i Murphy nepoželjni u BiH, pokazali su i transparenti na kojima su se nalazile njihove prekrižene glave kao i poruka da idu kući.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z/N1
F.Z./N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z./N1/Arhiv
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Bili su tu i drugi transparenti poput onih da građani žele normalnu državu, da Schmidt treba otići kući, ali da institucija OHR-a ostane, a poslali su i poruku visokom predstavniku da je dosta bilo.

F.Z./N1

Uslijedio je niz obraćanja, a poruke su bile manje-više iste poput onih da će se odbraniti Bosna i Hercegovina, da je nikome ne daju i da se neće pristati na njeno uništenje.

F.Z./N1
Mujo Aganović
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z/N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z/N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Među prisutnima je bila i Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazbutu, koja je, između ostalog, poslala poruku zapadnim liderima da pošalju novog i sposobnog predstavnika.

“Tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije viskog predstavnika. Tražimo punu demokratiju, zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda makar to tražilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma koji je postao kočnica ravoja BiH”, poručila je, između ostalog, a detaljnije čitajte ovdje.

Iza nje je govorio i Suad Đozić iz organizacije ReSTART koji je, između ostalog, poručio da građani žele građansku državu, a ne ovo što imaju.

“Imamo životne probleme, imamo niske plate, niske penzije, cijene gorvia sve divlja pa nam postavlju pitanje što se obraćate stranim delegacijama, OHR-u pored silnih svih problema. Dejtonski sporazum nam je napravio sistem koji je nakaradan koji veliča etničke zajednice a ne građane. Mi želimo građansku državu, a ne ovo što imamo”, objasnio je Đozić, a ostalo šta je rekao pročitajte na ovom linku.

Pročitano je i pismo pisca Gradimira Gojera koji nije mogao prisustvovati skupu, a u kojem je on poručio da je Schmidt neprijatelj Bosne.

Sa skupa je poručeno i to da je ovo bila jedna vrsta upozorenja i da nije isključeno i to da se u narednom periodu održe veći protesti.

Ranije je, netom prije protesta Schmidt poručio da su sve mirne demonstracije temelj demokratije.

Skup je održan u organizaciji Udruženja ReSTART BiH i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, počeo je prije 14:00 sati,a  završio nakon više od sat vremena. Za to vrijeme bio je na tom području blokiran saobraćaj, a skup je osiguravao  veliki broj policijskih snaga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!