Zbog Banjaluke ključa u SNSD: Prvaci se optužuju za laži

Vijesti 16. okt 202414:50 1 komentar
Milorad Dodik (REUTERS/Anton Vaganov)

Gubitak Nikole Šobota u trci za gradonačelnika Banjaluke i svojevrsno poniženje koje je SNSD-u pričinio Draško Stanivuković ubjedljivom pobjedom povod je za otvoreni sukob unutar najveće stranke u Republici Srpskoj.

Bučno je bilo na proširenoj sjednici Gradskog odbora kojoj je, uz predsjednike mjesnih i regionalnih odbora, prisustvovalo i rukovodstvo stranke. Navodno, zamjerene su aktivnosti koje je organizacija sprovodila na terenu u Banjaluci, poput besplatnih koncerata turbofolk zvijezda u Multimedijalnoj sali, a otvoreno je rečeno da su pojedini potezi Vlade Đajića, predsjednika gradske organizacije SNSD u gradu na Vrbasu donijele više štete nego koristi.

Nije tajna ni da otvoreno varniči između nekoliko viđenijih SNSD-ovaca. Načinu vođenja Gradskog odbora otvoreno se usprotivio Goran Talić, kandidat na odborničkoj listi i direktor Zavoda “Dr Miroslav Zotović” Banjaluka, ali i Marinko Umičević, odbornik SNSD u nekoliko mandata.

Tako otvoreni sukobi nisu svojstveni za SNSD, stranku koja je u prošlosti unutrašnje sukobe rješavala daleko od javnosti u kojoj je uglavnom djelovala kao homogena politička opcija u kojoj se i prva naznaka neslaganja “sjekla u korijenu” od strane predsjednika stranke Milorada Dodika.

Nakon proširenog sastanka rukovodstva stranke sa Gradskim odborom u Banjaluci nije se krenulo sa “sječom” i Milorad Dodik nije posegnuo za promjenama unutar gradske organizacije. Unutarstranački izbori u Banjaluci očekuju se naredne godine, pa je i to mogući razlog zbog kojeg se Dodiku nije žurilo, a i nije tajna da mu ne treba u javnosti priča i polemika o nestabilnosti bilo koje vrste, pa ni unutarstranačke.

Moguće da je to Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD shvatio kao podršku, pa se u intervjuu za Alo pohvalio podrškom za nastavak rukovođenja gradskom organizacijom stranke.

“Bilo je govora i o reorganizaciji, ali ono što je zaključeno jeste da ja i dalje ostajem na čelu GrO i na tom mjestu ću biti do 2026. godine. Vodiću i taj izborni ciklus, a evo, treću godinu sam imao najveći broj glasova u Srpskoj”, pohvalio se Đajić.

Taj dio njegove izjave otvoreno je, na društvenim mrežama, demantovao istaknuti SNSD-ovac i narodni poslanik Srđan Mazalica.

“Juče nismo donijeli ovu odluku, nije bila ni tema, a i da smo htjeli, ne bismo je mogli donijeti”, napisao je on, a pridružila mu se i Anja Ljubojević, SNSD-ova potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovakav obrt u SNSD izazvao je salvu reakcija na društvenim mrežama budući da toj stranci nije svojstvena takva komunikacija istaknutih članova na mrežama.

Podsjetimo, u ponedjeljak je Milorad Dodik, predsjednik SNSD najavio da će svi kandidati za odbornike u Skupštini Banjaluke podnijeti ostavke kako bi on izabrao 11 onih koji će u skupštinskim klupama sprovoditi politike stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare