Zbog čega će Milorad Dodik ostati bez četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Vijesti 30. nov 202219:291 komentar

Niko službeno neće da kaže, neslužbeno čini se da bi još jedan kandidat opozicije RS mogao proći u Dom naroda PSBIH .

Jedan glas dolazi iz SDA, koja je poručila kako ni pod koju cijenu neće dozvoliti da Milorad Dodik dobije četvrtog delegata. To neće dopustiti ni SDP-ovi zastupnici u NSRS koji će prema našim izvorima podržati listu opozicije, što znači da Milorad Dodik ipak neće imati kontrolni mehanizam u klubu Srba. Zastupnici SDP-a glasaće u interesu države, odgovorio je Zukan Helez, potpredsjednik stranke na direktno pitanje da li će ova stranka podržati opoziciju.

Matematika je jasna kada su u pitanju glasovi Pokreta za državu.Sve osim glasanja za listu opozicije u RS je glasanje za četvrtog delegata SNSD-a. Ovako bi SNSD imao tri, SDS dva delegata. Dobra ideja članova Pokreta za državu koji su tražili da opozicija iz RS glasa za njih, nije mogla dobiti podršku jer kako su kazali iz SDS-a I PDP-a , njih je pet, nas 25.No dodali su I kako nije isto glasati za opoziciju iz RS-a i za Dodikovu grupaciju koja je protekle četiri godine blokirala većinu reformskih zakona.

S druge strane, od ranije je poznato da će Mirsad Duratović iz DF-a i Sevlid Hurtić iz BH Ze1enih glasati za listu Pokreta za državu iako to u ovom slučaju znači i indirektnu podršku za Milorada Dodika. Oni su ujedno I kandidati za potpredsjednika NSRS-a i ministra turizma RS-a Ili kako je Duratović ranije kazao cilj Pokreta za državu od početka je ulazak u vlast kako bi se pomoglo Bošnjacima I Hrvatima u RS

U međuvremenu Nermin Nikšić se sastao sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu.Saznajemo kako se razgovaralo o Vijeću minitara, ne i o Domu naroda .Sam Dodik o Niksicu imao je samo riječi hvale. Na pitanje o Vijeću ministara, podvukao da je SNSD izborni pobjednik

Stvari su se očito promjenile za lidera SNSD-a koji je do sada tvrdio kako će sa HDZ-om birati partnera u Federaciji. Umjesto Dodika, bira Osmorka koja tvrdi da HDZ ne uslovljava, a to znači da ni Vijeće ministara više nije sigurno za stranke okupljene oko SNSD-a. A ono je mnogo važnije u odnosu na četvrtog delegata kojeg bi Dodik jednostavno mogao pustiti.

Iako je cijelo vrijeme tvrdio da ima četiri sigurna delegata, na svom tviter nalogu danas je napisao kako su ipak sigurna tri, ali i da ima vjeru da u SDS I PDP- u ima patriotski orjentisanih poslanika koji shvataju šta znači jedinstveni nacionalni nastup na nivou BiH. Preletači, ili ne, saznaćemo uskoro.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar