Zbog kopača uglja, imanje kod Prijedora propada u provaliju, prevrnulo se teško vozilo (VIDEO)

Vijesti 14. feb 202412:23 0 komentara
Srpskainfo.com

U Bistrici kod Prijedora nova drama, zbog iskopavanja uglja, za koje mještani tvrde da je nelegalno. Dio imanja porodice Zrnić sinoć se urušio pred očima očajnih vlasnika, a onda je uslijedio novi šok.

Prevrnuo se “damper”, noć je, ništa se ne vidi. Nadamo se da nema povrijeđenih – poručili su za Srpskainfo mještani, koji već danima, u znak protesta, dežuraju na imanju Zrnića, koje potkopavaju teške mašine.

– Nećemo mrdnuti odavde. Ovo je privatna zemlja, nije dio eksploatacionog području, “Drvo eksport” koji ovde kopa ugalj, besprizorno i bez ikakvog prava, potkopava i uništava imanje. Čekamo, dakle, da i mi propadnemo u provaliju, možda će nas onda neko vidjeti i čuti – poručuju Bistričani.

Petoro mještana ovog lijepog potkozarskog sela, punog djece i uređenih imanja, tužilo je nedavno Republiku Srpsku, pozivajući se na Ustav RS.

Bistričani tvrde da su iskopavanjem lignita u njihovom selu, uprkos protivljenju mještana i ekologa, ugrožena njihova Ustavom zagarantovana ljudska prava: pravo na zdravlje, na zdravu životnu sredinu, te pravo na dom i dostojanstven život.

U Bistrici građani blokirali put

Sva ova prava porodici Zrnić se narušavaju mjesecima, a brutalno je ugrožena i njihova privatna imovina, koju su sticali generacijama.

– Na ovaj način smo već ostali bez dva i po duluma zemlje, koja se naprosto survala u provaliju, a mještani strahuju da bi se na udaru mogla naći i druga imanja, pa i kuće – upozorila je nedavno Radmila Zrnić.

Bistričani se već mjesecima bune protiv otvaranja rudnika u njihovom selu. Prvo su protestovali, pa napravili “živi zid”, svojim tijelima braneći prolaz kamionima i bagerima preko privatnih imanja i pokušavajući da ih spriječe da, pod firmom “istraživanja” ležišta lignita, ustvari kopaju ugalj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!