Zbog kvara aparata za radioterapiju, pacijente iz UKC Tuzle šalju u druge centre

Vijesti 05. apr 202219:44 0 komentara

Aparat za radioterapiju u UKC-u Tuzla ne radi već dvadesetak dana. Stoga se pacijenti upućuju u u druge kliničke centre. Menadžment tvrdi kako čini sve na rješenju problema, dok Vlada traži detaljne informacije od te ustanove. Pacijenti šute.

Nekoliko pacijenata kojima treba radioterapija smo kontaktirali, ali nisu željeli pred kamere. Neki od njih nezadovoljstvo su iskazali u dopisima koje su uputila medijima.

“Onkološki sam pacijent i imamo ozbiljnih problema sa radioterapijom na UKC Tuzla. Naime, zbog “kvara”, koji traje već 15 dana, a zbog kojeg ne možemo početi sa radioterapijom ovdje u Tuzli, obaviješteni smo da su naši dokumenti upućeni u Sarajevo, te da ćemo tamo obaviti radioterapiju”, navodi jedna pacijentica.

Pacijenti na društvenim mrežama tvrde da inače problem sa ovim aparatom nije od jučer.

Menadžment UKC-a Tuzla tvrdi da je stupio u kontakt sa firmom Medpoint koja je zvanični serviser te da je naručen rezervni dio za aparat iz Velike Britanije koji bi trebao stići do kraja sedmice.

“Vrijednost tog rezervnog dijela je 500.000 KM. Činimo sve da ponovo stavimo u funkciju taj aparat za radioterapiju ali morate znati da taj aparat star 15 godina i da po svim kriterijima , on je trebao biti davno van funkcije”, kazao je Alen Kamerić, direktor UKC Tuzla.

Novi aparat bi, po riječima direktora, koštao 7 miliona KM te se očekuju pomoć Vlade TK kao osnivača. Iz Vlade tvrde da ispituju detalje ovog problema te traže rješenje.

“Tražili smo od menadžmenta UKC-a Tuzla da nam dostave informacije konkretne kada se desio kvar, koji je konkretno dio aparata pokvaren, šta su poduzeli po tom pitanju i da nam se dostave spiskovi pacijenata za radioterapiju koji trebaju biti proslijeđeni prema drugim kliničkim centrima i bolnicama na području BiH da vidimo gdje je u suštini zaustavljena sama procedura i šta ministarstvo zdravstva dalje može poduzeti”, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

“Imamo određene informacije koje su možda i špekulacija, ne tvrdim da su takve, ali da se radi o činjenici da taj aparat nije apdejtovan na vrijeme, da je to razlog i da taj apdejt košta nekih 500.000 KM. Ako je to razlog, mi ćemo odmah naći sredstva da riješimo problem”, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Iz UKC-a su kazali da je 70 pacijenta organizovanim prevozom upućeno na tretmane u Sarajevo, Banjaluku, Mostar i Zenicu. Oko 20 pacijenata može dobiti uslugu u UKC-u jer je aparat prije kvara isplanirao njihove radio terapije .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!