Zdravstveni radnici na ulicama Mostara: Jedini smo koji nismo dobili 1080 KM

Vijesti 19. dec 202212:40 6 komentara
N1

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona održali su protest ispred zgrade Vlade HNK s počekom u pet do 12. Ističu kako su jedini diskriminirani u ovom kantonu jer nisu dobili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.080 KM.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Predsjednik Sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić kazao je kako su radnici došli iz svih dijelova ovog kantona. Pozvali su Vladu HNK na čelu sa premijerom te ministre zdravstva i finansija, da zakažu hitni sastanak s poslodavcima, menadžerima i osnivačima ovih zdravstvenih ustanova kako bi se medicinskim radnicima isplatila jednokratna novčana pomoć.

“Ovo je jedina grana koja je ostala diskriminirana u ovoj županiji i to je sramota. Ovo nije prvi put da nam se to dešava. Bili smo šest mjeseci u šatoru i uspjeli smo se izboriti. I ovaj put ćemo”, rekao je Anić.

Niko im se nije obratio

Naveo je kako im se niko iz Vlade HNK nije obratio, ali da su pročitali saopćenje u kojem navode kako su dali novac njihovim poslodavcima.

“Neka im narede da taj novac usmjere zdravstvenim radnicima, a ne da ide u druge svrhe”, dodao je.

Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK kazao je kako je Vlada HNK prošli put pozvala na pregovore sa sindikatom i osnivače i direktore te da sada to isto mogu uraditi.

“Ovog trenutka mogu riješiti problem ako žele”, rekao je Vuković.

Ako im ne uplate ovu pomoć, poduzet će dalje korake.

Vlada HNK prebacuje lopticu na menadžere zdravstvenih ustanova

Vlada HNK oglasila se ranije saopćenjem u kojem je podržala proteste, ali istakla kako “odgovorni umjesto kolektivnog sjećanja nude kolektivnu amneziju”.

“Do jučer su zdravstvene djelatnike okivali u zvijezde, zahvaljivali im za sve što su učinili i čine u vrijeme pandemije, a danas unatoč činjenici da pandemija još nije okončana, dovode ih u situaciju da na ovakav način traže ono što im po svemu pripada, a što su drugi već dobili. Vlada HNŽ/K je vremenom postala „prava“ adresa za sve probleme, no u ovom slučaju sigurno nije jedina. Vlada HNŽ/K se usprkos upozorenjima da postoje i druge ranjive i potrebite kategorije (korisnici socijalne pomoći, umirovljenici, branitelji, zdravstveni djelatnici…), uvjerena u pozitivne odluke drugih poslodavaca, odlučila maksimalnim iznosom pomoći samo izravnim korisnicima županijskog proračuna te se u financijskom smislu dovela u gotovo bezizglednu situaciju da (prizna i) popravi grešku sada kada su te odluke izostale”, naveli su.

Ističu kako su Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K i Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ/K za 2022. godinu predviđena dodatna financijska sredstva u iznosu od 16.000.000 KM za pomoć zdravstvenim ustanovama u županiji.

“No izostao je i nagovještaj mogućnosti poslodavaca da dio tih sredstava opredijele za pomoć zdravstvenim djelatnicima. Umjesto toga upućuju ih na adrese osnivača, prvenstveno Vlade HNŽ/K. A Vlada HNŽ/K je (su)osnivač 4 od 16 zdravstvenih ustanova, no i pored toga ove je godine za sve zdravstvene ustanove već izdvojila 13.000.000 KM. Kada bi drugi osnivači, gradovi i općine, iz svojih proračuna izdvajali financijska sredstva samo za njihove zdravstvene ustanove, u omjeru kako to čini Vlada HNŽ/K, odgovorno tvrdimo da ne bi bilo problema u financiranju zdravstvenih ustanova. No umjesto toga, na djelu je zabijanje glave u pijesak kao oprobani recept, kojim su nebrojeno puta do sada svoju odgovornost prebacili na Vladu HNŽ/K. Pitamo se samo dokle tako? Trebaju li zdravstveni djelatnici organizirati prosvjede pred svim zdravstvenim ustanovama i pred svim sjedištima jedinica lokalne samouprave da bi ih se ozbiljno shvatilo, ne samo u ovom slučaju?”, poručili su iz Vlade HNK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare