Zdravstveni radnici treću noć proveli u šatoru: Na sramotu Vladi HNK!

Vijesti 27. jan 202112:58 0 komentara
N1

Zadravstveni radnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar proveli su još jednu noć ispred zgrade Vladde HNK spavajući u šatorima. Vlada HNK ih, kažu, još nije informisala o odluci koju su donijeli jučer da im povećaju plate.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković kazao je kako je sramotno da se takva odluka objavi na stranci Vlade, a da se sindikat i radnici ne obavijeste o tome. Sumnjivo im je što im nude povećanje po osnovu procenta, a ne koeficijenta kako se to nudilo ljekarima.

“To je sramotan i neprofesionalan čin Vlade, Ministarstva, bilo koga ko je to objavio. Ne možemo se očitovati mi javnosti o tome kada smo čuli od novinara. To je isti tekst koji je bio. Neslužbeno saznajemo da je ministar zdravstva problem i uputili smo konkretan zahtjev Vladi HNK da se smijeni ministar zdravstva. To mogu uraditi i na telefonskoj sjednici”, rekao je Vuković.

N1

Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar kazao je kako će u osam ujutro biti spremni za sastanak u Vladi HNK. Dokumentacija za njihov prijedlog Kolektivnog ugovora je spremna, ali nisu optmistični.

“Nadamo se da će nas pozvati, ako nas ne pozovu, doći ćemo sami. Mi smo ih pozivali više puta ovdje, nisu se pojavili. Uopće ih ne vidimo da ulaze na ovaj ulaz, sigurno idu na sporedni. Poslovica kaže ‘Kriv bježi, niko ga ne goni’. Nadamo se da će nas primiti, ali nismo optimistični”, kazao je Anić.

Kuharica u Covid odjelu kaže kako se žrtvuju jako puno. Rade u turnusima, a uvjeti su neadekvatni.

“Imam kući troje djece. Radim na 5. spratu Covid bolnice. Svako jutro dolazim u sedam i radim do sedam navečer. Radni dan nam počinje tako što pripremimo sve za doručak, obučemo se i ulazimo u Covid sobe. Tri puta se oblačimo i tri puta tuširamo, mokrih kosa izlazimo. Nemamo uvjeta”, kazala je.

N1

Sanid Grizović kazao je kako pošteno rade svoj posao i nadaju se najboljem.

“Tu smo da pomažemo narodu. Na sramotu Vladi. Nadamo se da ćemo dobiti razumijevanja koliko-toliko. Kada su doktori štrajkovali s njihovim zahtjevima mi smo ih podržali maksimalno. Sramotno je što smo mi u ovome sami i nemamo podršku nikoga”, rekao je Grizović.

Iz Vlade HNK su kazali za N1 kako tokom dana neće biti sastanak s predstavnicima zdravstvenih radnika koji su već treći dan u ovim šatorima. Niko od ministara im se nije obratio.

Zdravstveni radnici poručili su kako rade u teškim uvjetima i svakodnevno rizikuju svoje zdravlje pružajući pomoć Covid pacijentima te traže da za to budu adekvatno plaćeni.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!