Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo potpisali kolektivni ugovor

Vijesti 22. apr 202209:54 1 komentar
Vlada KS

Potpisan je kolektivni ugovor sa zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo, a on podrazumijeva i povećanje satnice.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS parafirali su danas Kolektivne ugovore prema kojima se određuju prava i obaveze iz rada i po osnovu rada radnika uposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači kanton, jedan ili više kantona i Federacija Bosne i Hercegovine ili se finansiraju potpuno ili djelimično iz sredstava nadležnih organa Kantona Sarajevo zajedno, a u smislu člana 53. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata.

Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS
Vlada KS

Vranić se, ovom prilikom, zahvalio sindikatima i pregovaračkom timu Vlade KS na kvalitetnom dijalogu.

“Drago mi je da smo uspjeli usaglasiti stavove i dogovoriti se, a nadam se da će se ovim ugovorima stvoriti dobre pretpostavke za buduću saradnju između svih sindikata u zdravstvenom sistemu i Vlade KS”, kazao je Vranić.

Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine, s tim da će se isti primjenjivati do zaključenja novih kolektivnih ugovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare