Zdravstveni radnici u Konjicu objesili bijele mantile ispred bolnice

Vijesti 15. dec 202109:10 > 10:012 komentara
Izvor: N1

U Konjicu je od jutros poprilično zabrinjavajuća situacija s obzirom na to da su zdravstveni radnici ispred Opće bolnice skinuli bijele mantile i tako najavili otkaze ugovora o radu.

Naime, radnici su u plaču odložili mantile te se pozdravili s dugogodišnjim radnim mjestima jer im i pored brojnih obećanja još uvijek nisu isplaćene zarađene plate, piše Bljesak info.

N1

Potvrdila je to Feni predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic Azra Mušinović, kazavši kako su oni i dalje u štrajku te da neki od ljekara već imaju zakazane razgovore za posao u drugim zdravstvenim ustanovama.

“Plate i dalje nema. Nadali smo se da će se do sada sve riješiti ali više nemamo nade. Četvero naših kolega, ljekara porodične medicine, već je najavilo da imaju razgovore u drugim zdravstvenim ustanovama tako da će oni vjerovatno napustiti Dom zdravlja Konjic. Mislim da će do kraja mjeseca velika većina kolega otići negdje drugo, kao što je i najavljeno, a za to nikog nije briga”, ističe Mušinović.

N1

Kako je dodala, o deblokadi računa nema ni govora niti ima nekakvih značajnijih informacija, a menadžment kaže kako radi na tome.

“Dakle, samo nekakva obećanja a nikakvih značajnijih rješavanja”, navela je Mušinović”, naglasivši kako se štrajk nastavlja sve dok se ne isplati plata i da od tog zahtjeva neće odustati.

Računi Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic blokirani su zbog poreznog duga, pa zaposlenici nisu dobili plate od augusta. U generalni štrajk stupili su 26. novembra, a doktori Doma zdravlja Konjic najavili su otkaze ugovora o radu ako im do 15. decembra ne budu uplaćene plate.

Bijeli mantili su ostali okačeni na kapiji ispred bolnice, dok su zdravstveni radnici otišli kućama. Stanje po pitanju deblokade računa i isplate plata je nepromijenjeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar