Zelenika: Parlamentarni izbori nisu izbori za Miss

Novi dan 07. jul 202209:48 > 14:25 6 komentara

Dijana Zelenika, bivša članica HDZ-a 1990 i Zastupnica u Zastupničkom Domu Parlamentarne Skupštine BiH bila je gošća N1.

“Voljela bih da sam optimistična ali nažalost nisam”, kaže Zelenika kada je u pitanju politička situacija u Bosni Hercegovini.

“Ponavlja se matrica u posljednih 30 godina. Prave se incidentne nacionalne situacije u kojima se jedni predstavljaju kao nacionalni zaštitnici svojih zajednica i drugi koji rade na tome da se dogovore da se ništa ne dogovore”.

Kao nekadašnji član HDZ-a 1990, komentarisala je i kandidata HDZ-a BiH za člana Predsjedništva BiH, Borjanu Krišto za koju je predsjednik stranke Dragan Čović rekao da je ona “nešto najljepše  što stranka može ponuditi”.

“Stavljajući Krišto u tu poziciju vrijeđaju je i smatraju objektom, a ne subjektom. Parlamentarni izbori nisu izbori za Miss. Ako Čović kaže da je najljepša neka napravi izbore za  Miss. Ona je u sedmoj deceniji svog života i ako je to najbljepše iz te stranke onda to nije uredu”, kaže Zelenika i dodaje da je najljepši kompliment koji je čula od Čovića da je Krišto osvježenje .

“Ako je neko ko je 30 godina na različitim finkcijama bez rezultata, onda to nije osvježenje”.

Kazala je da HDZ ima svoje biračko tijelo koje homogenizirano, ali da će izlaznost na izborima u BiH biti slaba. Mišljenja je da je Čović uništio HDZ 1990 dogovorom sa Ilijom Citanovićem i da je to bio razlog njenog napuštanje stranke.

“Pogubnost tog dogovora je bio na lokalnim izborima gdje HDZ 1990 nije dobio ni jednog vijećnika u Mostaru”.

Osvrnula se i na opozicionog kandidata u FBiH Denisa Bećirovića koji je kandidat za člana Predsjedništva BiH i glavni oponent Bakiru Iztebegoviću, predsjedniku SDA.

“Bez obzira kojem narodu pripadaju njihova matrica je da ako nisi s nama, nisi dovoljno Bošnjak ili Hrvat. Izetbegović je komentirajući kandidaturu Bećirovića rekao je da je to na štetu bošnjačkog naroda i da ide na ruku onih koji uništavaju BiH, a to su HDZ i SNSD. Sve je to identično, samo je pitanje o kojem se narodu radi i kojoj stranci. I HDZ i SDA zajedno sa vjerskim zajedniciama rade posao i ništa se neće promijeniti u naredne četiti godine. Kontorlišu pravosuđe, finansije i kupovat će vrijeme, a između toga će biti priče o Izbornim zakonima i tu se homogenizira biračko tijelo”, kaže Zelenika.

Na kraju je kazala da nema dovolnio kritične mase da bi mogla napraviti nešto u ovoj kritičnoj situaciji, da bi nešto promijenila, ali je tu da pomognem i kao liječnik i kao političar ovom napaćenom narodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare