Želimir Nešković: U Ustavnom sudu BiH treba da budu predstavnici sva tri naroda, nikada ne bi bili u vlasti sa Trojkom

Vijesti 05. jul 202418:16 > 20:18 0 komentara

Ustavni sud BiH i dalje je u središtu političke krize. Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta prije više od tri mjeseca, nije održana ni krajem juna. Klub Bošnjaka jednoglasno je donio odluku o bojkotu. Sporan je Zakon o Ustavnom sudu za koji je i klub Hrvata rekao da će biti oboren. Zašto i dalje insistirana svom prijedlogu pitali smo Želimira Neškovića, delegata iz SDS-a.

Iz kluba Bošnjaka ga optužuju da je njegov prijedlog Zakona o Ustavnom sudu neustavan, na samom početku razgovora za Dan uživo kazao je kako odgovara na ove optužbe.

Najnovije mišljenje Venecijanske komisije u vezi sa zahtjevom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kaže da etnička pripadnost ne može biti kriterij.

“Ovaj zakon je u skladu sa Ustavom BiH. Šefik Džaferović tvrdi drugačije. Kako drugačije da uređujemo stvari u BiH, ako mi ne budemo donosili odluke. Ustavnom sudu BiH treba da budu predstavnici sva tri naroda. Ne mislim da nama treba uređivati Luksemburg ili neko drugi. Postoji mogućnost dogovora predstavnika, ostavlja se Parlamentu BiH da se i drugačije definiše. Parlamentu BiH je ostavljena mogućnost da funkcionisanje Ustavnog suda BiH i na drugačiji način kada je riječ o stranim sudijama”, naveo je.

Potom je dodao:

“Sve ovo što sam rekao, rekao bih i Bošnjačkim delegatima u Parlamentu BiH. Vrijeme je da razgovaramo i ovom zakonu, ali i zakonu o PDV-u. Mi već tri mjeseca ne funkcionišemo zbog blokada Bošnjačkih delegata. Kada govorimo o predstanicima RS, govorio sam o entitetskoj pripadnosti. Tri od NSRS, a šest od Parlamenta FBiH. Vrlo je značajan entitetski, ali i nacionalni”.

Trenutno u Ustavnom sudu BiH nemamo pripadnike srpskog naroda. Je li krajni cilj urušavanje Ustavnog suda?

“Meni je žao što je Ustavni sud BiH donio takav pravilnik. Ne mogu reći šta pokušava neko što je do sada bio član Ustavnog suda. Ovaj zakon sam predložio da bi se jasnije definisale neke odredbe”.

Vašim prijedlogom uveo bi se i etnički veto, odnosno da za odluku mora glasati najmanje jedan sudac iz svakog naroda, što sad nije slučaj. Prema pravilniku Ustavnog suda BiH trenutno se glasa prostom većinom od pet sudaca, bez obzira na njihovu nacionalnost. Zar to nije u skladu sa modernom demokratijom kojoj bismo trebali težiti?

“Žao mi je što neko misli na takav način. Ako neko želi da kaže da RS treba da ostane bez imenove… Očito na različite načine tumačimo Ustav BiH. Zna se šta pripada entiteta, zna se šta su ambasade… Poptuno je šta se je Ustav BiH. Nema potrebe da se raspravljamo oko toga”, kazao je Nešković u diskusiji sa voditeljicom u Danu uživo.

Hoćete li odustati od ovog prijedloga kako bi se odblokirao Dom naroda i konačno počelo baviti važnim pitanjima za građane BIH, a država mogla nastaviti putem integracija u EU?

“Nemam razlog da se ponovo ovaj zakon nađe na dnevnom redu. Bio bih politički neodgovoran da odustanem od prijedloga ovog zakona. Pozivam kolege iz Bošnjačkog kluba kako bi napravili rezultate. Ne želimo biti u vlasti sa Trojkom. Oni konstantno rade na rušenju srpskog naroda u institucijama BiH”, kazao je Nešković za N1.

Uskoro i video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!