Žena iz Bijeljine imala 175 kg: Odstranjeno joj tri četvrtine želudca

Vijesti 24. mar 202318:10 1 komentar
JU Bolnica Sveti Vračevi Bijeljina

U Bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini tokom ove sedmice izvedena je prva laparoskopska operacija smanjenja želuca kod četrdesetogodišnje pacijentkinje koja dugo godina vodi bitku sa gojaznošću. Operaciju je izveo doc.dr Ognjan Skrobić, sa Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije, uz asistenciju hirurga dr Milana Todorovića iz bijeljinske bolnice.

Todorović kaže da je ovaj operativni zahvat urađen po prvi put u Republici Srpskoj.

Ovo je prva “sleeve” gastoktomija u Republici Srpskoj, koju smo izveli sa doc.dr Ognjanom Skrabićem, ekspertom za gojaznost iz Beograda, sa Prve hirurške klinike KC Srbija i sa kojim nastavljamo saradnju. Borba sa gojaznošću danas postaje globalni problem, mi se ozbiljno hvatamo u koštac s njom. Konkretno ovu pacijentkinju pripremamo već godinu dana za ovaj operativni zahvat, bila je na posebnom režimu ishrane I veoma mi je drago što smo u utorak izveli prvu ovakvu operaciju u našoj zdravstvenoj ustanovi, da je procedura protekla uredno i već danas pacijentkinja ide kući oporavljena. Zahvaljujući direktoru prof. dr Zlatku Maksimoviću imali smo komfor da pacijentkinju primimo u bolnicu i kompletno obradimo. Veliku zahvalnost dugujemo i Službi za anesteziologiju I reanimaciju – svakako je bio izazov da se vodi ova operacija kod tako zahtjevnog pacijenta”, izjavio je Todorović.

On je najavio kongres o gojaznosti, sa međunarodnim učešćem, koji će se održati u novembru u etno selu Stanišići i gdje će u organizaciji učestvovati bijeljinska bolnica  zajedno sa Udruženjem “Društvo za debljinu” čiji je predsjednik Fuad Pašić iz Hirurškog centra Tuzla.

JU Bolnica Sveti Vračevi Bijeljina

Pacijentkinja Danijela Todorović je imala 175 kilograma. Kako su naveli iz bijeljinske bolnice, da bi mogli pristupiti operativnom zahvatu, bilo je potrebno da izgubi 10 posto od svoje kilaže te da se izvrši posebna kardiološka i pulmološka priprema. Na kraju, kako su saopćili iz bijeljinske bolnice tokom operativnog zahvata odstranjeno joj je tri četvrtine želudca.

“Već dugo godina vodim borbu oko viška kilograma, koje sam pokušavala na razne načine da skinem ali nije uspijevalo prirodnim putem nikako. Prilikom jednog pregleda upoznala sam dr Milana Todorovića koji mi je predložio poseban program za mršavljenje, “sleev” resekcija želudca koji se radi u Srbiji a može i kod nas da se uradi u našoj bolnici “Sveti Vračevi”. Sve ide preko fonda. Operacija je dobro protekla, ja se osjećan dobro, I ne osjećam nikakve tegobe. Mnogo se zahvaljujem direktoru bolnice dr Zlatku Maksimoviću, koji mi je obezbjedio besplatan tretman I operaciju u bolnici. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji doktora iz bijeljinske bolnice, dr Milana Todorovića i dr Ognjana Skrobića iz Beograda već osjećam značajno poboljšanje. Svima koji imaju problem sa viškom kilograma preporučujem da se obrate vašoj ustanovi i našim doktorima”, rekla je Todorović.

Direktor Bolnice “Sveti Vračevi”, Prof.dr Zlatko Maksimović, je rekao da će kpodržati sve novine koje će biti u svrhu većeg stepena zadovoljstva korisnika usluga ove zdravstvene ustanove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare