Žene u crnom na Trgu republike u Beogradu: “Pamtimo žene Foče!”

Vijesti 18. jun 202108:24 1 komentar
Facebook

Žene u crnom i Autonomni ženski centar juče su povodom 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu stajale i šutjele na Trgu Republike u Beogradu.

“Tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije pripadnici srpskih oružanih formacija su sistematski seksualno zlostavljali žene ne-srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, BiH i Kosovu. U Bosni i Hercegovini silovano je preko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su Bošnjakinje, dok je među počiniocima bilo najviše bosanskih Srba. Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), Foča je bila mjesto najmasovnijeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu u Bosni i Hercegovini. Haški tribunal je u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine, prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovječnosti”, navele su Žene u crnom i Autonomni ženski centar.

Žene u crnom i Autonomni ženski centar i ovom prilikom nastavljaju da iskazuju solidarnost i saosjećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele.

 

“Njeguju politiku sjećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u naše ime tokom rata u BiH. Podsjećaju da u Srbiji žene koje su preživjele seksualno nasilje u ratu ostaju nevidljive pred institucijama – one nisu prepoznate niti kao civilne žrtve rata, niti kao žrtve rodno zasnovanog nasilja prema ženama, koje zaslužuju posebna prava, podršku i zaštitu”, istakle su Žene u crnom.

U subotu, 19. juna, Žene u crnom i Autonomni ženski centar će zajedno sa Udruženjem žrtava rata Foča (1992-1995) organizovati posjetu Foči uz poruke: “Pamtimo žene Foče!” i “Za dostojanstvo žena žrtava seksualnog nasilja u ratu!”.

Inače, 19. juni kao Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu su Ujedinjene nacije uspostavile 2015. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare