Žene u političkom životu BiH: Pričom o nasilju u porodici i obrazovanju ne možete dobiti izbore

Vijesti 04. jun 202411:57 > 15:39 0 komentara

Učešće žena u političkom životu Bosne i Hercegovine kontinuirano raste u protekle tri decenije. Koliko je BiH napredovala na putu ravnopravnosti žena u politici i društvu, kao i sprečavanju slučajeva nasilja nad ženama i kakva je uloga političkih stranaka u tom procesu - o ovim temama u Novom danu govorile su Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice u BiH i Marina Blagojević predsjednica Foruma žena i članica Predsjedništva PDP.

Statistika kaže da se broj žena u političkom životu BiH povećava, a taj procenat raste i na evropskom i na svjetskom nivou, kaže Marina Blagojević.

“Ali, žene koje su u politici znaju koliko je to mukotrpan posao, koliko je dug put da bi jedna žena došla do određene političke pozicije i mislim da je još uvijek BiH daleko od onog koliko bi bilo potrebno žena u političkom životu”, dodaje Blagojević.

U konačnici, i Marina i ostale žene koje su u politici, isitče Duška Jurišić, morat će se boriti za ciljeve koje postave političke stranke.

“Već ono što sada možemo da vidimo jeste da ne preovladavaju loklane teme. Profesorica, umjesto da priča o obrazovanju i na koji to način pomoći lokalnoj sredini, ukoliko joj bude nametnuta tema ‘za’ ili ‘protiv’ Republike Srpske; ‘za’ ili ‘protiv’ ustavnog preuređenja BiH – to su velike teme kojima… Evo nama su dva mjeseca pojele izmjene Izbornog zakona i nakon toga Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Bilo bi divno kada bi to bilo izvodivo da se dozvoli Izbornim zakonom, odnosno da se političke stranke obavežu za određeni broj izabranih žena”, kaže Jurišić.

Međutim, ono što je razočaravajuće kada su u pitanje žene na bh. političkoj sceni, jeste što one uglavnom nemaju hrabrosti, a nekad ni mogućnosti da se bave pravim životnim temama, smatra Jurišić.

“Pričom o nasilju u porodici, pa dozovlite, Marina, čak i pričom o obrazovanju, vi ne možete dobiti izbore. Što ste glasniji, i što je najgore, što ste agresivniji u tome da se zalažete za ideje koje su vrlo retrogradne, vrlo često, za predsjednika svoje stranke, to je vaša pozicija bolja”, dodaje zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ipak, kaže da ne možemo reći da BiH ne slijedi evropske trendove.

“Prvo smo se žalili kako nam žena nije članica Predsjedništva. Evo, žena članica Predsjedništva. Imamo i Predsjedavajuću Vijeća ministara. Međutim, pitanje je koliko bi one bile uspješne na temama obrazovanja, na temama izgradnje puteva. One su uspješne onoliko koliko se bave strogo političkim temama, a u BiH jedna od najvažnijih jeste građanska BiH, BiH i njena opstojnost, opstojnost entiteta odnosno RS, majorizacija odnosno jednakopravnost naroda… Dakle, to su teme na kojima se insistira. Ono što hoću da kažem jeste da koliko imate odvažnosti da se bavite i nekim drugim pitanjima, koliko imate posvećenosti i koliko društvo prepozna ‘aha, Marina je bila osoba… Sabina je bila osoba…Vildana je bila osoba koja je prišla i riješila konkretan slučaj i ja imam senzitibitet prema tome – ona rješava moja stvarbne probleme'”, kaže Jurišić, ističući da dok se god bude nametalo pitanje “biti ili ne biti”,  u fokusu će biti velike političe teme “i nećemo rješavati stvarne probleme”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!