Zenički rudari čekaju imenovanje nove Uprave EP BiH i isplatu obećane plaće

Vijesti 23. aug 202311:28 0 komentara
Fena

Skupština JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo jučer je razrješila prethodni te imenovala novi Nadzorni odbor, ali zenički rudari sada čekaju i smjenu Uprave na čelu s generalnim direktorom Admirom Andelijom kako bi im nova uprava odobrila isplatu plaće za juni te kako bi obnovili proizvodnju - izjavi je predsjednik Samostalnog sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

Zenički su rudari, nakon što im nije bila isplaćena plaća za juni, obustavili rad 25. jula u drugoj smjeni, a dva dana kasnije direktor tog preduzeća Mensur Hukić donio je i odluku o privremenoj obustavi proizvodnje u jedinom preostalom jamskom pogonu “Raspotočje”.

“Čekamo da se nakon imenovanja novog NO EPBiH, smijeni i Uprava te da se imenuje nova koja bi trebala osigurati sredstva za isplatu i naših plaća. Nadamo se da će to novi NO brzo i uraditi te da ćemo dobiti plaću, jer evo već 25. augusta ističe rok i za isplatu julske plaće. Sada nam trebaju isplatiti dvije plaće”, naveo je Avdić u izjavi za Fenu.

Za vršioce dužnosti članova NO JP EPBiH na period do okončanja konkursne procedure, a najduže na tri mjeseca imenovani su: Ženja Ljubuškić, Damir Okanović, Vedran Kaser, Milenko Obad, Idham Kruško, Edin Hamzić i Ivan Gržić.

Oni bi sada, u najkraćem roku, trebali ispoštovati odluku Vlade Federacije BiH s početka ovog mjeseca te imenovati vršioce dužnosti članova Uprave, u koju su imenovani Sanel Buljubašić (generalni direktor), Fahrudin Tanović (direktor za proizvodnju), Amra Ohranović (direktor za pravne poslove i ljudske resurse), Harun Gadžo (direktor za kapitalne investicije), Edisej Sjerotanović (direktor za distribuciju), Nevad Ikanović (direktor za snabdijevanje i trgovinu), te Sanela Jurišić (izvršni direktor za ekonomske poslove).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!