Zenički rudari danas na protestima, nastavljaju štrajk glađu

Vijesti 28. mar 202308:51 0 komentara
FENA/Vehid Begunić

Članovi Sindikalnog odbora Sindikata Zavisnog društva rudnici mrkog uglja Zenica, njih 15, nastavljaju jučer započeti štrajk glađu, a radnički neposluh i obustava proizvodnje, u koje su zenički rudari stupili u petak u drugoj smjeni, nisu prekinuti ni jutros - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.

On najavljuje da će istrajati u odluci da danas u 10.00 sati započnu protest ispred zgrade Uprave preduzeća.

“Ništa se nije promijenilo i danas ćemo izaći i na proteste, na kojima će nam se pridružiti i članovi sindikata ostalih rudnika iz koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Ne znam, u ovom trenutku, koliko će tačno doći kolega iz drugih rudnika, ali ćemo se u 09.30 sati okupiti ispred našeg rudnika pa ćemo vidjeti gdje ćemo i kako dalje”, najavljuje Avdić.

Rudari jamskih pogona “Raspotočje” i “Stara jama” ne proizvode ugalj od petka poslijepodne, kada su stupili u radnički neposluh jer nisu dobili plaću za februar te topli obrok za januar. Račun preduzeća je blokiran više od 10 dana od Gradske uprave Grada Zenica, koja potražuje ispaltu zaostalog duga za kamate po osnovu duga za komunalnog gradsko zemljište.

Rudnik je glavnicu duga u potpunosti isplatio prije nešto više od dvije godine, a Grad Zenica potražuje i nešto više od 3.000.000 KM zatezne kamate, pa će rudari, kako su najavljivali, danas protestirati i ispred Gradske uprave Grada Zenica, koja se još nije oglasila povodom ovog problema.

Jučer su direktor ZDRMU Zenica Mensur Hukić i Sindikata radnika rudnika FBiH pozvali zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića te ga zamolili da deblokira račun preduzeća, kako bi oko 900 radnika moglo dobiti zarađenu februarsku plaću te jednu naknadu za topli obrok.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!