“Ozloglašeni” Ženski marš podnio prijave protiv parlamentaraca

Vijesti 30. apr 202116:36 > 21:19 1 komentar
Ženski marš
Ženski marš (N1)

Ženski marš "Borba za život" pozvao je danas građane da u subotu izađu na ulice i pridruže se protestu radnika koji se tradicionalno održava svakog 1. maja u godini. Također, organizatorice Ženskog marša najavile su krivičnu prijavu protiv svih parlamentaraca, i njihovih šefova, koji nisu odgovorili na zahtjeve.

Šest “ozloglašenih” žena, kako su sarkastično istakle, održale su danas ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine medijsko obraćanje. Pridružili su im se predstavnici studenata. Kao i profesor Enver Kazaz i viši asistent Jasmin Hasanović.

Kazaz, inače profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, ocijenio je kako Ženski marš ima “precizan politički stav”.

Ženski marš ima precizan politički stav

Enver Kazaz
Enver Kazaz (N1)

“Veoma bistar, sa jasnim zahtjevima. Važno je naglasiti moralnost i odgovornost Ženskog marša. Moralnost zato što u situaciji kada vlast zbog nenabavke vakcina ubija našeg građana, one se bore za svaki život pojedinca i pojedinke. Iako znaju da će se vlast oglušiti o njihove zahtjeve… One nastavljaju buđenje građanske svijesti”, zaključio je on.

Jasmin Hasanović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kazao je kakao je veoma značajno što su žene pokrenule jedan politički događaj. One se suprotstavljaju jednom patrijarhalnom, nacionalističkom ambijentu koji vladajuća ideologija proizvodi, dodao je.

Jasmin Hasanović
Jasmin Hasanović (N1)

“A nas se ovdje naziva “stranim plaćenicima”. I “četnicima”. “Ustašama” i “Srbima”. I “jugobalijama” i “jugonostalgičarima”. “Komunjarama” itd. Tako nas nazivaju oni čiji se bilteni finansiraju izvana. Oni koji slave kolaboracioniste. Oni koji se mrze, a jedni sa drugima koaliraju. Oni koji su ‘90. vodili sistem koji pljuju i onda promijenili dresove. I sada žele oduzeti nama nadu i pravo da se nadamo”, istako je Hasanović.

Četiri zastupnika od 42

Aida Feraget, jedna od organizatorica Ženskog marša podsjetila je kako su njihovi zahtjevi “izignorisani od Federalne vlade i Vijeća ministara”. Ženski marš je zatim poslao svoje zahtjeve i na adrese delegata u oba doma Parlamentarne skupštine.

Aida Feraget, Ženski marš
Aida Feraget, Ženski marš (N1)

“Od 42 zastupnika u Predstavničkom domu njih 38 nije uopšte odgovorilo. Odgovorili su imenom i prezimenom: Damir Arnuat, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović. U Domu naroda od 15 delegata odgovorio je samo jedan. Zlatko Miletić. Upravo zbog njihovog nečinjenja. I ne provođenja zakona. Odlučile smo podnijeti krivične prijave protiv izabranih zvaničnika i njihovih šefova. To će biti naš naredni korak. Uskoro ćemo posjetiti svaku zajednicu u našoj zemlji. Širimo mrežu Ženskog marša. Jednako se nadamo podršci muškaraca i žena”, naglasila je Feraget.

Pomoć onima na margini društva

Na kraju svoga obraćanja pozvala je građane i građanke da se pridruže u subotu prvomajskom protestu radnika.

Maja Gasal-Vražalica odbacila je navode pojedinih medija da iza protesta žena… I Ženskog marša. Stoje političke stranke.

“Indikativno je da u BiH onaj ko se bavi politikom podrazumjeva se da je član ili članica neke stranke. Mi u Ženskom maršu smatramo da smo svaka od nas liderica. Da nam ne treba nikakav vođa. I smatramo da je politika sve. I da se politički može djelovati i ukoliko niste politički subjekt. Nijedan politički subjekt neće sam od sebe se promijeniti. Mi želimo naš pokret decentralizovati”, rekla je Gasal-Vražalica.

Maja Gasal-Vražalica, Ženski marš
Maja Gasal-Vražalica, Ženski marš (N1)

Dodala je kako, za razliku od uobičejenog muškog ponašanje, pripadnice Ženskog marša neće se okupljati po restoranima sa “kockastim stolnjacima”.

“Planiramo ići na margine društva. To su male sredine BiH. To su žene i djeca. To su i muškarci. Naše djelovanje će biti terensko. Da li će se iz toga izroditi potreba da pokažemo da djelujemo drugačije? Da je moguće i da takvi trebaju biti glas građana i građanki u skupštini – to zavisio o nama svima. Bosancima i Hercegovcima”, navela je on.

Na kraju je poručila kako Ženski marš “zasad” ne pretenduje da postane politički subjekt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare