Žestoke reakcije iz RS-a: Schmidt dao lažnu nadu Hrvatima

Vijesti 27. jul 202218:35 > 18:37 9 komentara
Christian Schmidt (Anadolija)

Nekoliko političara iz vladajućih stranaka u entitetu Republika Srpska kritikovalo je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt zbog nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stenandić ocijenio je kako je Schmidtova odluka dokaz da je BiH “banana država” i protektorat, te naglasio da je visoki predstavnik “podvio rep pred sarajevskom čaršijom”.

“Suštinski je riječ o kozmetičkim i izmjenama zakona koje neće garantovati nikakvu stabilnost ni formiranje buduće vlasti, ravnopravnost naroda i sve će se svesti na to da je Schmidt podvio rep pod sarajevsko čaršijom”, izjavio je Stevandić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je da Christian Schmidt “ne može nametati nikakve zakone ni po Dejtonskom sporazumu, niti po bonskim ovlaštenjima”.

“Dolazimo do onog o čemu sam govorio da je međunarodna zajednica svojim intervencionizmom dovela do toga da je BiH neodrživa ‘državna zajednica’ i ukoliko se ovako nastavi jasno je da se BiH neće moći održati u svom pravnom obliku koja je ‘nastala’ u Daytonu, jer taj sporazum krše upravo oni koji o njemu pričaju”, rekao je Banjac.

Potpredsjednik NSRS-a Milan Petković ocijenio je kako je Schmidt “neozbiljan diplomata” budući da su se “njegove pompezno najavljivane izmjene Izbornog zakona BiH (visoki predstavnik to nije najavljivao) svele na kozmetičke izmjene koje nije ni objavio i time doveo do još većeg razdora u BiH”.

“Time je on doveo samo do još većeg razdora i sukoba u BiH jer je u jednom trenutku dao lažnu nadu hrvatskom narodu koji je potpuno majorizovan i koji je obespravljen u BiH, da će ih izjednačiti i vratiti im konstitutivnost koju oni nemaju u Federaciji BiH”, zaključio je Petković.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u srijedu je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona. Šta to u praksi znači pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare