Zildžić potpisao sporazum o priznanju krivice, očekuje ga kućni pritvor

Vijesti 22. sep 202316:21 5 komentara
F.Z./N1

Salko Zildžić potpisao je Sporazum s Višim javnim tužilaštvom u Užicu o priznanju krivice. Sporazum predviđa kaznu kućnog pritvora od godinu dana. Sporazum je proslijeđen Višem javnom sudu. Ukoliko ga Sud u najkraćem (zakonskom) roku prihvati, Zildžiću se ukida pritvor.

U postupku izvršenja kazne, moguće je prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine preinačiti kaznu kućnog pritvora u novčanu, potvrdio je za N1 Zildžićev advokat, Ljubiša Radulović.

Ako Viši sud potvrdi sporazum, Zildžić će biti pušten iz pritvora, a ova potvrda se očekuje u “kratkom roku”, rekao je Radulović za RSE.

Više javno tužilaštvo iz Užica  je ranije navelo da je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Zildžića, “zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”, na osnovu Krivičnog zakonika.

Tužilaštvo je navelo da je Zildžić saslušan u predistražnom postupku u svojstvu osumnjičenog u policijskoj stanici Bajina Bašta, gdje je iznio svoju odbranu.

Također, Zildžićev advokat Ljubiša Radulović je ranije rekao da je njegovom klijentu nakon hapšenja na granici sa Srbijom bio određen pritvor od 48 sati, te da je postupajući sudija u prethodnom postupku na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor do mjesec dana.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopštili su 20. septembra da su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu, kod poslanika u Parlamentu Federacije BiH Salke Zildžića pronašli i počasnu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Međutim, Zildžićev advokat je ranije rekao da u predmetu nema nikave legitimacije Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, navodno pronađene kod Zildžića.

Tužilaštvo BiH je potvrdilo 20. septembra da je otvoren predmet koji se odnosi na osobe sa “crne liste” vlade SAD i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA, ali nije navedeno na koga se predmet odnosi.

Salko Zildžić je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. Pored toga obavlja i funkciju predsjednika Gradskog odbora SDA u Tuzli. Ranije je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad