“Zločin u Gradačcu se mogao prevenirati, kriminogeneza u ovom slučaja je jasna”

Vijesti 11. aug 202317:28 0 komentara

Svirepi zločin u Gradačcu mogao se prevenirati s obzirom na dosje koji je Nermin Sulejmanović imao - od prijave za ugrožavanje sigurnosti, napada na policajca, trgovina drogom, fizički napadi... - rekao je za N1 kriminolog, stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević. U Danu uživo objasnio je zbog čega je ubica radio live na Instagramu i konstatavao: "Dotaknuli dno da neko može lajkati i obradovati bilo čijem nasilju."

Kako se desilo da ubica zločin prenosi uživo na društvenim mrežama? Ima li načina da algoritam prepozna nedozvoljeni sadržaj i prekine streaming?

Nažalost, jako je teško predvidjeti da li će neko zločin prenositi uživo. Naravno da ia mogućnost ukoliko društvene mreže čiji su administratori dobro poznati, naprave taj algoritam i u samom početku se onemogući prenošenje ovakvih monstruoznosti građanima koji pored trenutnih psihoza ulaze u još jedan dodatni strah koji proizvodi psihozu koja pravi paralizu i fizičkog i psihičkog života.

Iz ugla psihologije, šta je to što motiviše zločince da svoja zlodjela pokažu drugima? Kako to objasniti?

Imali smo snimak na kojem vidimo nekoliko jako bitnih indikatora: to je potpuna emocionalnost čovjeka koji nema racija. Imamo surovost koja je neopisiva, imamo beskompromisnost, narcisoidnost koja daje prostor da objavljuje i posebno je zabrinjavajuće je broj ljudi koji su lajkovali ono što su gledali. Zbog toga mi je drago daje FUP prvi put jasno rekli da će provoditi operativne mjere i prema onima koji su lajkovali ove fotografiranje. Imamo jednu hladnokrvnost i prije i tokom i poslije ubojstva, imamo i djelomičnu racionalizaciju koja se odnosi na samo dijete na licu mjesta i imamo jedan hladnokrvni odlazak s jasnom namjerom nastavka onoga što je planirao. Koji je razlog, morat ćemo čekati rezultate istrage ako se uopšte bude moglo saznati. Međutim, kriminogeneza u ovom slučaja je jasna i ne slažem se pojedincima koji kažu da se ovakvi događaji ne mogu predvidjeti, osobito u ovakvim slučajevima gdje imamo nekoliko prijava za nasilje u porodici, presuda za krivična djela s nasilnim elementima i postavi se pitanje kako nadležne institucije izdaju dozvolu za otvaranje bilo kakve firme koja propagira nasilje pod konzumacijom sporta i imamo društveno-političke elite koje kažu ne može se predvidjeti.

Više osoba na društvenim mrežama podržale ubicu i veličale zločin koji je počinio. Kako to komentarišete? Šta može pravni sistem da počini u ovom pitanju?

Ne mogu da kažem da li će biti učinkovite te operativne mjere u smislu kažnjavanja, ali samo privođenje i mjere saslušavanja mogu imati učinke. Ulazimo u sfere u kojoj bi pravnici trebali predložiti zakonsku regulativu za ovakve slučajeve. Moramo biti svjesni da su istrage cyber kriminala jako složene, zahtijevaju stručnost i jako puno vremena i resursa, ali to nam govori sa psihološke strane da smo u jednu ruku dotaknuli dno da neko može lajkati i obradovati bilo čijem nasilju ne vodeći se onome da imamo majke, supruge i djecu i ne pitajući se da li se to može desiti naši majkama i našoj djeci. Bojim se da smo odavno krenuli u pogrešnom pravcu i ovo je potvrda takve teze.

Ubica najavio svoje zlodjelo, je li bilo načina da policija brže reaguje i preduprijedi ga?

Vjerujem da su neki od građana i blagovremeno prijavili policiji i da je policija došla do saznanja, ali jako teško je reagirati tako brzo jer ne znate ni koja je lokacija jer je ne možete prepoznati preko snimka. Cyber istražitelji moraju locirati IP adresu, zatim broj telefona itd – tu je riječ o više službi i nadležnosti, ali od momenta kada je počeo live prijenos nije se moglo spriječiti ono što se desilo. Ali, ono što možemo naučiti iz ovih slučajeva jeste istražiti kirminogenezu i spriječiti ovakve slučajeve kada imamo više prijava. Odgovorno tvrdim da se ovaj slučaj moga prevenirati.

Navodno je počinilac ubistva ubijao i ranije, bar je tako rekao u liveu. Pored toga hapšen je zbog 800 kg droge. Kako je moguće da se takva osoba ima vatreno oružje?

Iskreno sumnjam da ima dozvolu. Ukoliko griješim i pokaže se da ima legalnu dozvolu, onda se pokreće lavina novih pitanja, a to je potpuno urušen sistem sigurnosnih provjera, rada policije u zajednici i policijskih istražitelja na lokalnom nivou.

Sve detalje o svirepom slučaju u Gradačcu pratite na našem Live Blogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!