Zloupotreba djece u izbornim kampanjama postala uobičajna pojava: Iz sektora saobraćaja “zalutali” u prosvjetu

Vijesti 18. sep 202418:59 0 komentara

Zloupotrebe - segment je koji prati svaku izbornu kampanju. Iako su ranijih godina, bili jedna od centralnih figura, ove godine političari oprezno, kada su djeca u pitanju. No, nepravilnosti se, ipak bilježe. Dok je stav koji često koriste političari "Odgovornost je na roditeljima", aktuelna kampanja, kampanja je u kojoj svako pokazuje ono što želi, pa i sopstvenu djecu.

Iako kao većinskim dijelom, sporedni likovi, ipak prisutni. Djeca i u aktuelnoj predizbornoj kampanji dobili su, svojevoljno ili ne, svoj prostor.

Dok su jedni u izbornim spotovima. Ne izostaju ni fotografisanja sa maloljetnicima. Jedno takvo zabilježeno u Bosanskom Petrovcu, gdje jedan od lidera stranke, dodjeljuje sliku sebe – iza traktora, dječaku, koji završava u objavi na društvenim mrežama. Kakvu poruku može prenijeti dijete u predizbornom periodu, pitanje je koje se postavlja iz kampanje u kampanju.

“Vjerovatno je odluka da se djeca upotrijebe, ajde neću sada reći zloupotrijebe nego upotrijebe u političkoj kampanji u svrhu dobijanja nekih dodatnih ekstra glasova jer su djeca onako slatka, simpatična, privlače pažnju i prosto mimika cijelog lica, onog trenutka kada ste sa djecom, postane malo ljepša, postanete malo prihvatljiviji za javnost. Meni je čak zloupotreba djece i kada svoju djecu stavljate u promotivni materijal“, rekla je Marija Milić, savjetnica za medije.

Čemu je javnost svjedočila prethodne sedmice, kada su pojedini kandidati na predstojećim izborima, htjeli da pokažu da obećanja ispunjavaju, pa i na sopstvenoj djeci.

Zloupotreba djece, postala je uobičajna pojava, navodi Marija Milić, savjetnica za medije i političku komunikaciju. No, u svemu, o njihovoj bezbjednosti niko ne misli. Što je, kako navodi, ozbiljniji problem.

“Šta ako se nekome ne svide vaši politički stavovi, što je vrlo vjerovatno da se desi, ne daj Bože da se nešto desi djeci, koliko je onda relevanto da kažete da je to napad na dijete, možda je zaista napad na vas, ali kroz dijete, dakle treba biti vrlo oprezan kada su djeca u pitanju”, rekla je Marija Milić, savjetnica za medije.

Upravo dodatni oprez, zabilježen je kod pojedinih kandidata. No, iako dobro upakovano, da bez likova djece, izborna kampanja ne može proteći, dokaz su i pojedine banjalučke ulice.

Djeca koja trče u susret ili moglo bi se reći zagrljaj, jednoj od kandidatkinja na predstojećim izborima, vidljiva su na jednom od bilborda u Banjaluci. Iako, okrenuti leđima, postavlja se pitanje, da li su i u toj situaciji zloupotrijebljeni.

Zloupotrebe djece upravo na različite načine bilježi i Transparensi Internacinal BiH. Samo u proteklih nekoliko sedmica, njih više desetina. Posebno ističu posjete političara, školama, iako iste nisu u njihovoj nadležnosti. Pa su tako pojedini iz sektora saobraćaja “zalutali” u prosvjetu.

“Imali smo razne ministre, čak i ministre saobraćaja. Prvi dani kampanje jesu zapravo bili obilježeni zloupotrebom djece u političke svrhe jer su se poklopili sa prvim danima škole gdje su razni funkcioneri na raznim nivoima iskoristili taj prvi dan škole za posjete i za fotografisanje sa djecom, da li u školi ili razredima, odjeljenjima i slično”, rekao je Damjan Ožegović iz TI BiH.

Da će toga biti sve više kako kampanja bude odmicala, uvjereni su u Transparensiju. Ipak, kako ističu, najveći broj prijava podnesen je zbog zloupotrebe javnih sredstava. No, iako su Izbornim zakonom BiH, pomenute zloupotrebe kažnjive. Koliko je prijava, premalo je sankcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!