Zmaj od Šipova mora platiti 2.000 KM zbog poziva na likvidaciju Branislava Borenovića

Vijesti 09. okt 202316:57 0 komentara
N1

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu je danas oglasio krivim Iliju Grahovca, poznatijeg kao Zmaj od Šipova, za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti i osudio ga na novčanu kaznu od 2.000 KM. On je osuđen zbog prijetnji upućenih Branislavu Borenoviću, lideru PDP-a.

Navedeno krivično djelo se odnosi na poziv na likvidaciju predsjednika PDP Branislava Borenovića koje je Grahovac u oktobru 2022. godine emitovao preko društvenih mreža.

Na glavnom pretresu Grahovac je priznao krivicu, izvinio i pokajao se, te izjavio da je bio podstican na izvršenje krivičnog djela, što mu je uzeto kao olakšavajuća okolnost, navode iz PDP-a.

“Bez obzira na činjenicu da je Grahovac proglašen krivim, nakon ličnog i javnog izvinjenja i činjenice da je bio nagovaran da to uradi, ja sam pred sudom izjavio da mu opraštam, što mu je sigurno ublažilo kaznu. Moj cilj nije bio da krivično odgovara ili materijalna korist, iako su njegove riječi bile vrlo teške, a pozivi za likvidaciju bili usmjereni direktno protiv mene. Cilj mi je da pokažem da politički motivisana mržnja ne treba proći nekažnjeno. U ovom slučaju nije došlo do izvršenja poziva, ali ako pustimo da bilo ko, zbog političkih uvjerenja ili nečijeg naloga, poziva na ubistvo drugog lica, ne možemo garantovati da neko ostrašćen to neće i pokušati”, rekao je Borenović.

Istakao je da stavljanje mete na čelo može dovesti do nesagledivih posljedica i da je važno što je Grahovac rekao da se kaje i da je nagovaran na ovakve stvari.

“Režim je doveo do takvog stanja u društvu da je to postalo normalno. Stavljaju se mete na čelo političkim protivnicima, aktivistima, novinarima…, a to se u nekim slučajevima emituje i putem javnog servisa, odnosno prenosi putem naše novinske agencije. Treba se čuvati ljudi koji su spremni da iskoriste Grahovca i slične za političke obračune i podsticanje na nasilje. Svi moramo dati doprinos da se to bolesno stanje promijeni. Ako će presuda Grahovcu dovesti do toga da bar jedna osoba ogrezla u mržnji razmisli prije nego djeluje protivzakonito, ja sam zadovoljan”, poručio je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!