Znate li šta su covid nožni prsti? Pitali smo doktoricu da li to može biti opasno i kako se liječi

Vijesti 28. aug 202409:36 > 12:49 0 komentara

Vrijeme je različitih crijevnih viroza uzrokovanih između ostalog, rotavirusom i adenovirusima. Traju u prosjeku od tri do sedam dana uz specifičnu kliničku sliku. Budući da su ove viroze posebno zastupljene kod vrtićke i školske djece, savjete kako što lakše prebroditi ovaj period, ali i početak školske godine potražili smo kod doktorice Belme Etemi Kočo - specijalistice porodične medicine.

“Opasno slati bolesno dijete u vrtić”

Na samom početku razgovora za Novi dan doktorica Belma Etemi Kočo je kazala da svaki virus mutira vremenom i mijenja se.

“Svaki uzročnik, virus mutira vremenom i mijenja se. Djeca su osjetljivija populacija koja jako loše reagiraju na gubitak tečnosti. Gubitak tečnosti dovodi da dijete može biti ugroženo. Na nama roditeljima i zdravstvenim radnicima da to pokušamo pomoći i izbjeći. Crijevnih viroza će uvijek biti tu. Jako je toplo i nismo imali konstantno snadbijevanje vode. Sada ima miješanje grupa u vrtiću i onda dobijemo situaciju da infekcija iz jednog grada prelazi u drugi grad”, navela je.

Potom je dodala:

“Opasno je bolesno dijete slati u vrtić. Jako brzo prelazim sa jednog na drugo dijete. I takva djeca zaraze drugu djecu. No, i za samo dijete koje ima virus. Kada krene u vrtić sa virusom samo mu naknadno obara imunitet bespotrebno. Dijete mora odležati, to su viroze. Ako dijete pustimo u vrtić, da se igra, tijelo trpi i troši se imunitet. Dijete se regenerira u snu. Sav imunolški sistem ide tokom sna. Naravno neće spavati 24 sati, ali ležat će kući. I tako će dati vremenu da se organizam izbori”.

Između ostalog, govorila je i koji još virusi idu sa početkom školske godine.

“Svako roditelj mora biti svjesan da će dijete imati otprilike 15 infekcija godišnje. Dijete to treba proći. On gradi svoj imunološki sistem. Govorimo o virusima koji traže nekoliko dana i dijete to preboli. Roditelji moraju biti svjesni da kada dijete upišu u vrtić i školu da će toga biti. Razumijem roditelje koje dijete pošalje u vrtić, ali ne odobravamo da se dijete šalje u vrtić. Nemoj da radite ono što ne bi voljeli da drugi rade vašem djetetu”, istaknula je.

N1 BiH

“Covid nožni prsti”

Doktorica za N1 je govorila i o povratku koronavirusa, ali i pojavi “covid nožni prsti”.

“Intenzivna bol u zglobovima i mišićima, umor. Imamo tu i kašlj, grlobolja, ali ti simptomi nisu više izraženi kao ranije. Napadi kašlja ne traju toliko dugo. Neki pacijenti ne žele da se testiraju. Za veliku većinu virus je tu. Imunitet moramo graditi već jučer. Imunitet nije stvar od danas do sutra, da se odjednom stvori. Nakon infekcije imamo pad imuniteta. Kada govorimo o covid nožni prsti. Istraživanja su počela u februaru prošle godine. Još uvijek smo na početku. Zapravo, kod određenog broja pacijenta javljaju se ljubičaste ili crveni tačke na nožnim prstima. Šta se dešava i to se tačno ne zna. Mikroskopski, dešava se upala krvnih sudova. To uzrokuje crvenilo, jaku toplotu, osoba jako teško hoda. To su stanja koja ne smijemo direktno zamijeniti. To je stanje koje se tretira simptomatski. Stavljati hladne obloge, minimalno hodati. Do desetak dana bi trebalo da prođe”, kazala je.

Na kraju je navela da se ključni simptomi nikada ne zanemare.

“Komarce nećemo moći izbjeći. Još uvijek je na području Balkana taj svrbež i infekcije. Za nekoliko destina godina ćemo biti u periodu kada će nam dolaziti tropske bolesti. Ako sami sebi ne mislimo dobro, to je najgore. Psiha je nešto osnovno. Ako je konstantno stres, to crpi našu snagu. Jako je bitno da se ključni simptomi ne zanemare”, zaključila je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!