ZNG poručio Mijatoviću: Čekamo očitovanje stranaka Osmorke

Vijesti 30. jan 202316:125 komentara
F.Z./N1

Politički pokret „Za nove generacije“ danas je putem medija saznao stav SDP-a, tačnije potpredsjednika stranke Vojina Mijatovića kako više nisu poželjan partner SDP-a unutar Osmorke. Uslijedio je odgovor.

“Predstavnici političkog pokreta „Za nove generacije“ su, odmah po saznanju ovih informacija, zatražili i zvaničan stav ostalih članova Osmorke glede ovoga stava, tj. da li oni podržavaju stajalište koje je iznio Vojin Mijatović ili ne. U narednim satima čekamo i zvanično očitovanje svih stranaka osmorke. Po prijemu istoga, zvanična tijela stranke će se očitovat o navedenom”, stoji u saopćenju.

Podsjetimo, u centrali SDP-a održan je prošireni kolegij stranke nakon što se, kako su rekli, smatraju izdanim, nakon glasanja njihovih koalicionih partnera po pitanju izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Sa samo dijelom usvojenih zaključaka obratio se potpredsjednik stranke Vojin Mijatović.

Mijatović: Što se nas tiče, od danas je “Osmorka” postala “Sedmorka”

 

S prvim se, rekao je, kreće već ujutru.

“Dali smo nalog kantonalnim organizacijama da krenu u razgovore sa svim političkim strankama oko formiranja većina u svim kantonima, s posebnim fokusom na Sarajevski, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton”, izjavio je. Na upit novinara dodaje da se to odnosi i na Stranku demokratske akcije.

Drugi zaključak je da SDP od ujutru hitno kreće u formiranje federalne vlasti.

“Prioritet je formiranje Vlade FBiH. Dok do toga ne dođe, značajno će se usporiti imenovanja na državnom nivou. Tačnije, kadrovi SDP-a u Vijeću ministara BiH će omogućiti imenovanje samo neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH”, saopštio je Mijatović.

Dodao je, kao što se tiče SDP-a – od danas je “Osmorka” zapravo “Sedmorka”.

O najavljenom sutrašnjem sastanku sa partnerima, Mijatović je dodao: “Mi sa SBiH i NES-om nismo u braku, ovo je razgovor političkih partnera koji može biti u pravom ili krivom smjeru. Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, a što se mene tiče davno smo trebali postati manji broj. ZNG za SDP više ne postoji”.

Sastanak je najavljen za sutra, kada bi Nermin Nikšić, preostalim partnerima danas donesene odluke SDP-a trebao detaljnije pojasniti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar