ZOI ‘84 pred zatvaranjem, kakva sudbina čeka Bjelašnicu?

Vijesti 17. jun 202218:49 0 komentara

ZOI 84. tvrtka kojom je upravljalo 15 ravnatelja, no bez jasne vizije razvoja Ski centra Bjelašnica. S preko 150 radnih sporova, blokadama računa i brojnim tužbama dobavljača. Sve to dovelo je tvrtku skoro pred zatvaranje, a olimpijsku planinu bez perspektive. Može li Bjelašnica dobiti novu priliku?

Bez stabilnosti kantonalnog preduzeća ZOI 84. – nema ni razvoja Ski centra Bjelašnica. Nova uprava ka tom putu, sporo, ali ide. Izazovi su brojni. Poput premještanja četverosjeda. Instalacije u sklopu projekta za koji je dato 16 miliona KM. A koja je neupotrebljiva. Čak i rizična. Jer se na niskim temperaturama na instalacijama već za 24 sata naprave ogromne naslage leda.

Jasmin Mehić v.d. direktora “ZOI '84” kaže: “U ovom slučaju mislim da će nadogradnja žičare sigurno koštati oko 3 miliona maraka gdje će doći do zamjene jako velikog broja komponenti kao što je novi motor, dodatne korpe, dodatni stubovi, nova kompletna sajla, i u principu vraćamo se na to da ćemo od ove trnutne žičare biti iskorišteno nekih 60-70% komponenti koje su trenutno dostupne.”

Krivična prijava za nabavku neiskoristivog četverosjeda je podnijeta. Čeka se Tužilaštvo. U međuvremenu, krenulo se sa novim projektima. Prvi put su se od 1984. izgradile nove instalacije – ski lift BX. Nabavila su se i dva nova ratraka – što je prva nabavka novih mašin aod 94. Trenutna ponuda, ipak, daleko je od zadovoljavajuće.

Tek nekolicina turista danas na Bjelašnici. Manjka turističke ponude, jednim dijelom zbog nedostatka hotelskog smještaja. Ono što ne manjka su privatni smještaji. nadležni kažu, s izgradnjom apartmana na prodaju je gotovo.

“Ljudi koji putuju Evropom i svijetom nije dovoljno da im date samo apartman, mora biti restorana, barova, rekreativog sadržaja, jednosatvno mora ulagati uto. Imam osjeaj da je opština to shvatila i da sad u narednom periodu očekuje se jača ponuda u ovom dijelu, posebno hotelskih”, kaže Edin Forto, premijer KS.

I dok su privatni smještaji uglavnom prazni, u hotelima se tokom zimske sezone traži krevet više. Pored ostalog, i to je uticalo na povećanje cijena na Bjelašnici za 5 do 10%.

Kenan Magoda, direktor turističke zajednice KS kaže:
“Apelujem na sve vlasnike apartmana da svoje apratmane stave u funciju turizma, da poboljšaju rad turističke zajednice a i same tursitičke industrije jer je priejko potrebno da imamo što veći broj smještajnih kpaciteta, a prilikom toga će i vlasnici privatnih apartmana imati dodatni prihod.”

Tokom zimske sezone Bjelašnicu je posjetilo skoro 7% više turista nego prošle zime. Uglavnom turisti iz susjednih zemalja. Želja nadležnih je privući i tokom ljeta. I ove godine to će pokušati brojnim outdoor festivalima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!