ZOI: Uskoro odluka o sudbini klizačice Kamile Valijeve

Ostali sportovi 12. feb 202213:47 0 komentara
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Kamila Valieva saznat će prije 15. februara da li će biti osvajačica zlata na ZOI u Pekingu, ili će biti suspendovana na duži vremenski period.

Naime, sudbina Kamile Valieve, koja je pala na doping testu na takmičenju prije početka Zimskih Olimpijskih Igara, bit će poznata prije takmičenja u individualnoj konkurenciji za klizačice.

Valieva je osvojija zlato u timskom takmičenju za Rusku Federaciju, ali zbog novonastale situacije, Tribunal za Sportsku Arbitražu će donijeti odluku o tome da li će Valieva postati olimpijska prvakinja, ili omražena varalica.

Petnaestogodišnja ruska klizačica je bila pozitivna na lijek koji se daje srčanim bolesnicima šest sedmica pred početak Olimpijade u Pekingu, a iz MOK-a su izjavili kako se sva problematika svodi više na pravni, nego na sportski problem.

Kamila Valieva jedna je od najmlađih sportistkinja koje su ikada pale na doping testu, zbog čega je došlo do oštrih reakcija šire javnosti, i zbog čega je istraga pokrenuta i protiv ljekara i drugih osoba koje su u stalnom kontaktu sa mladom klizačicom.

U međuvremenu, Valieva u Pekingu trenira kao da se ništa ne događa i odbija, kao i ruska delegacija, optužbe za doping na račun mlade Ruskinje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!