Zoran Krešić prijavljen FUP-u zbog izjava kojim poziva na vraćanje tzv. Herceg-Bosne i “rušenje FBiH”

Vijesti 30. aug 202414:15 6 komentara
Zoran Krešić (N1)

Udruženje žrtava i svjedoka genocida podnijelo je Federalnoj upravi policije prijavu protiv mostarskog novinara Zorana Krešića zbog njegovih izjava kojima poziva na vraćanje tzv. Herceg-Bosne i izražava očekivanja za "rušenje Federacije Bosne i Hercegovine".

Naime, kako je Hayat.ba objavio u audio snimku koji im je dostavljen, a za koji ne znaju kada je tačno nasta, Krešić je, između ostalog, rekao sljedeće:

“Da ja predstavljam nešto, evo novinar sam, ja bih apsolutno zablokirao cijelu državu i nijedan se politički, ni bilo kakav drugi, proces ne bi događao. Ja želim da se vrati Herceg Bosna (…) Jako je bitno što su hrvatska politika intelektualna elita, gremi hrvatski politički nacionalni, kulturni, znanstveni, crkveni ako hoćete apsolutno je dao potporu HNS i hrvatski politici zaključno vezano za Herceg Bosnu i za mene je i za narod Herceg Bosna svetinja svi trebaju biti ponosni na nju i na sve ono što je ona radila bez obzira kako postoji presude odluke sudova. Ja očekujem od HDZ-ovaca i svih na vlasti da rade na blago rečeno na rušenju Federacije i što većem njezinom slabljenju jer bi to bio kad bih se ja pitao strateški interes Hrvata.”

Ovi navodi izazvali su burne reakcije jer je Krešić izrazio antiustavno djelovanje i nepoštivanje pravosuđa, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i na međunarodnom nivou. Podsjetimo, Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je samoproglašena, međunarodno nepriznata paradržava na teritoriji Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u BiH.

Zbog ovih Krešićevih izjava Udruženje žrtava i svjedoka genocida je Federalnoj upravi policije podnijelo prijavu.

“Dostavljamo vam informaciju o kršenju KZ F BiH i to člana 13 i glava XV, navedenog Zakona od strane novinara Zorana Krešića. Tražimo da u skladu sa Zakonom provedete proceduru u cilju zaštite ustavno – pravnog poretka FBiH”, naveli su iz ovog Udruženja.

Mediji: Krešić jedan od kandidata za UO RTVFBiH

Kako su mediji objavljivali Zoran Krešić, Adnan Huskić, te Mirsad Ćatić imaju najveće šanse da budu imenovani u Upravni odbor RtVFBiH. Zbog ovoga je danas reagovao i Aljoša Čampara, delegat Naroda i pravde u Domu naroda FBiH koji je naveo da ne podržava Krešićev izbor.

“U Upravni odbor RTV Federacije BiH trebaju biti imenovana stručna lica koja će raditi na daljoj izgradnji profesionalne televizije, podsticanju slobode i pluralizma medija, uredničkoj nezavisnosti i političkoj nepristrasnosti. Novinar Zoran Krešić, koji javno zagovara rušenje Federacije Bosne i Hercegovine i rehabilitaciju paradržavne tvorevine ‘Herceg-Bosne’, sigurno nije osoba koja će djelovati konstruktivno i progresivno i zbog toga je njegovo eventualno imenovanje u potpunosti neprihvatljivo”, napisao je on.

Jučer su se u Konjicu sastali Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i Dragan Čović, lider HDZ BiH.

S druge strane, iako čine koaliciju, predstavnika NiP-a i Naše stranke na ovom sastanku nije bilo, a iz ove stranke su nam rekli da nisu bili ni pozvani.

Zvanično nije poznato da li je i funkcionisanje RTV FBiH bila jedna od tema sastanka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare