Zornić, Finci, Sejdić i Pilav podržali Principe za izmjene Ustava BiH

Vijesti 04. feb 202211:53 0 komentara
VKBI

Predstavnici VKBI, SGV, HNV i Foruma parlamentaraca BiH 1990 održali su sastanak sa apelantima koji su dobili pravosnažne presude pred Evropskim sudom za ljudska prava (ESZLJP) protiv BiH, a koje još uvijek nisu provedene. Njihovim presudama naloženo je Bosni i Hercegovini otklanjanje diskriminatorskih odredbi u Ustavu Bosne i Hercegovine i zakonima, posebno Izbornom zakonu BiH.

Predstavnici nevladinih organizacija informirali su Azru Zornić, Jakoba Fincija, Dervu Sejdića i  Ilijasa Pilava (koji nažalost fizički nije prisustvovao zbog obaveza) o aktivnostima u proteklim mjesecima, a koje se odnose na procese koji se tiču ustavnih promjena. Apelanti su upoznali organizacije sa svim svojim aktivnostima i stavovima podcrtavajući neophodnost promjena Ustava BiH.

“Bosna i Hercegovina je nažalost „crna rupa“ u Evropi u pogledu ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda jer se građani, pripadnici nacionalnih manjina, ali i pripadnici naroda zavisno u kojem dijelu BiH žive, ne mogu kandidirati za funkcije u državnim institucijama. Ova diskriminacija je bez presedana u Evropi. Apelanti su bezrezervno podržali usaglašene Prinicipe za izmjene Ustava BiH i prihvatili poziv nevladinih organizacija da se aktivno uključe u naredne procese i aktivnosti po ovim pitanjima. Konstatovano je da su ponuđeni „neumski“ modeli izmjena Ustava BiH, koji zagovaraju elektorski sistem izbora za članove Predsjedništva BiH, u potpunoj suprotnosti sa temeljnim demokratskim načelima koji važe u EU a tiču se jednakosti prava glasa svakog građanina, i kao takvi su potpuno neprihvatljivi”, navode iz VKBI.

Tokom susreta zaključeno je da se “aktuelna retorika, koja čak uključuje i mogućnost incidenata, i još strašnije, mogućih oružanih sukoba u BiH, potpuno nepotrebna i da se tenzije odmah moraju spustiti jer mir nema alternative”.

“Potrebno je odmah i bez odlaganja prekinuti sa nezakonitom blokadom državnih institucija i pregovore o svim bitnim pitanjima vratiti prije svega u Parlamentarnu Skupštinu Bosne i Hercegovine. Izraženo je očekivanje da će se do prestojećih izbora u oktobru 2022. godini, čije održavanje niko ne bi smio dovoditi u pitanje, barem usaglasiti i donijeti izmjene Izbornog zakona BiH koji trebaju unaprijediti integritet izbornog procesa i vratiti povjerenje građana u narušeni izborni proces. Procesi usaglašavanja promjena Ustava i Izbornog zakona u BiH trebaju se nastaviti i nakon izbora u oktobru 2022. godine, i očigledno je potrebno da se o presudama i njihovom sadržaju moraju dodatno upoznati međunarodni predstavnici koji imaju važnu ulogu u euroatlanskim procesima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom” zaključuju iz VKBI.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!