Zovko: 14 milijardi eura iz EU stoji nepotrošeno

Vijesti 21. nov 202313:09 1 komentar
N1 BiH

Željana Zovko, hrvatska europarlamentarka, rekla je kako vjeruje da će BiH početi da ispunjava uslove iz 14 prioriteta koje je EU postavila prema BiH.

Iako kaže da se zbog disonantnih tonova među političkim liderima u BiH, ona nalazi u “slijepoj ulici”, poručuje da Hrvatska sve čini kako bi pregovori i zvanično otpočeli.

“BiH je do sada ispunila koliko je mogla zahvaljujući Borjani Krišto, ali i zahvaljujući Andreju Plenkoviću, premijeru Hrvatske i njegovim vezama ovdje, ali i njegovom insistiranju sa predsjednicom Komisije, da BiH dobije uslovni početak pregovora. Mislim da je na BiH ključni trenutak i momenat”, kaže Zovko.

Dodaje kako je potrebno malo dobre volje da se ispune uslovi.

“Od strane Hrvata ima dobre volje. Bez EU i novca koje izdvaja, a to je14 milijardi eura koje stoje nepotrošeno. BiH nema koordinatora za te fondove. Dok druge zemljue grabe, rade, grade. Mi zahvaljujući naporima koje radimo sa Hrvatima sa obje strane granice, koristimo neke prekogranične fondove, ali čitava zemlja bi mogla profitirati, mladi ljudi bi ostajali u zemlji”, zaključuje Zovko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare