Zovko nakon burnih reakcija otvorila konferenciju: Mostarski Stari most je jedinstveni simbol pomirenja, a ne razdvajanja

Vijesti 11. jan 202414:30 0 komentara
EPP

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a Željana Zovko organizirala je u Europskom parlamentu konferenciju o povijesnom značenju i strateškoj važnosti baštine pod zaštitom UNESCO-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Događaj se odvio uoči 20. obljetnice otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru, a što je Zovko naglasila prilikom otvaranja konferencije, dodavši kako Stari most predstavlja simbol pomirenja.

“Sam čin obnove tog spomenika, koji je bio spomenik kulture, ali nije bio spomenik svjetske baštine, sam čin rekonstrukcije i pothvat koji je UNESCO poduzeo da ustvari njegova obnova bude urađena uz sudjelovanje sve tri vjerske zajednice i sva tri naroda simbol je pomirenja, a ne simbol razdvajanja koji su neki htjeli označiti kao konflikt između civilizacija”, navela je.

Zovko je izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu upisa Staroga mosta kao veleposlanica pri UNESCO-u, ističući da je obnova pomogla pomirenju u Mostaru i u BiH te je pridonijelo da se prizna jedinstvena vrijednost Starog mosta, što je ključno s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina strateško mjesto za mir i sigurnost EU-a i njezinih granica.

Na konferenciji su također sudjelovali talijanski brigadni general Giuseppe Morabito koji je u vrijeme svečanosti otvaranja Staroga mosta bio šef osiguranja mirovnih snaga SFOR-a i pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu pri ministarstvu kulture RH Radoslav Buzančić koji je opisao povijesnu stranu i strateški značaj Mostara za obranu Europe toga vremena.

Zovko je pri zaključivanju konferencije još jednom upozorila na vrijednost mosta koja se ogleda u načinu na koji ga ljudi doživljavaju te je naglasila njegovu pomirbenu svrhu, dodavši kako može poslužiti za sve druge rekonstrukcije u današnjem svijetu koji je obilježen ratovima.

Podsjetimo, najava ovog događaja gdje se Stari most u Mostaru nalazi na plakatu uz rečenicu “hrvatsko kulturno naslijeđe” izazvalo je burne reakcije javnosti u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!