Burne reakcije na najavu promocije Starog mosta u organizaciji Željane Zovko kao “hrvatskog kulturnog naslijeđa”: “Sramotna provokacija”

Vijesti 10. jan 202411:24 1 komentar
zeljanazovko.eu

Povodom 20 godišnjice otvaranja Starog mosta u Mostaru, hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, ujedno i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP, u EU Parlamentu predstavit će u Briselu “materijalnu i namaterijalnu baštinu Hrvatske i BiH”. Kao najavu ovog događaja objavljen i je plakat s nazivom "Naslijeđe hrvatske baštine na UNESCO-ovoj listi", a na kojem se nalazi i Stari most u Mostaru. Ovo je izazvalo brojne burne reakcije.

Sanel Kajan, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, okarakterisao je ovo “sramotnim”.

“Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo i apsolutno netačno. Pitam, hoće li Zovko govoriti o 30-godišnjici rušenja mosta koje je obilježeno prije dva mjeseca? Siguran sam da neće. Godinama uporno ignorišu dan kada je srušen most. Sreća, ima i onih koji se razlikuju od mišljenja HDZ-a. Snimci dostupni javnosti govore ko je srušio Stari most. Da li će govoriti o 9. novembru i o tome ko je rušio, a ko obnovio Stari most?”, rekao je Kajan.

Bivši gradonačelnik Mostara i direktor Centra za mir i multietničku saradnju Mostar Safet Oručević ovo je okarakterisao kao “sramotnu i glupu provokaciju”.

“Most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Za taj projekat sam uložio mnogo napora kao gradonačenik da pridobijem kao partnere Svjetsku banku i UNESCO, više država donatora kao i Hrvatsku na čelu sa premijerom Račanom koji nam je dao punu podršku. Bilo je to u vrijeme kada su jedina ‘kulturna’ baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u mom gradu, bili koncentracioni logori za sugrađane, ubijanja nevinih ljudi, silovanja , razaranja grada uključujući i rušenje Starog mosta, čak ekskluzivno snimljeno kamerama Hrvatske vojske. Za sve to su naši sugrađani osuđeni na preko stotinu godina zatvora kao Udruženi zločinački poduhvat. Kad je Stari most u pitanju ,upravo su Bošnjaci vodili Udruženi poduhvat zajedničke obnove i pomirenja. I dalje ćemo to raditi, ali ne sa onima koji neprestano provociraju i zaustavljaju sve procese normalizacije među narodima”, naveo je Oručević.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić naveo je kako je “Stari most u Mostaru bosanskohercegovačko kulturno i povijesno naslijeđe, koje čini dio svjetskog spomenutog naslijeđa i takvo bi bilo korektno od hrvatske europarlamentarke Zovko da se i predstavi”.

“Željana Zovko nema nikakvo pravo predstavljati Stari most u Mostaru kao dio hrvatskog naslijeđa. Na predstavljanje plakata na kojem se dovodi u kontekst da je Stari most hrvatsko naslijeđe, dužni smo prema našoj i europskoj javnosti reagirati i odbaciti ovakve pokušaje. Stari most u Mostaru je kulturno-povijesno naslijeđe cijelog svijeta potekao i očuvan kao naslijeđe Bosne i Hercegovine i njenih građana. Predstavlja jedan od najvrjednijih dijelova kulturne baštine svijeta i jako je maliciozno prema BiH i ljudima kojima je Stari most jedan od najznačajnijih simbola na ovoj razini lažno informirati europsku javnost. Također, postoje povijesne činjenice i dokazi, tko je Stari most izgradio, tko ga je srušio, te tko ga je obnovio i sačuvao, zbog toga pozivam i najviše predstavnike BiH da pošalju reakciju i prosvjednu notu na ovakav čin u Europski parlament, rekao je Marić.

zeljanazovko.eu

Institut za istraživanje genocida Kanada uputilo je i otvoreno pismo Željani Zovko.

“Evropska parlamentarko radite sramni, grubi falsifikat koji samo potvrđuje vaše namjere prema Bosni i Hercegovini. Preporučujemo vam da ispričate i da je Stari most srušen u udruženom zločinačkom poduhvatu Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske, presuđenom od strane međunarodnih sudova o čemu svjedoči i najnovini snimak rušenja objavljen prošle godine. Prestanite sa sramnim provokacijama i faslifikatima. Dok ne prestanete da vas podsjetimo na činjenice. Stari most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Negiranje Starog mosta kao svjetske kulturne baštine iz Bosne i Hercegovine je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept koji najviše ruši vaš ugled jer čitav svijet dobro zna kome pripada Stari most. Baš zbog takvih kao što ste vi, danas je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o Starom mostu kao bitnoj bosanskohercegovačkoj i svjetskoj kulturnoj baštini”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Ranije je reagovala i SDA: “Bizarna logika Željane Zovko je očigledno: ako vam nismo uništili most, onda ćemo ga prisvojiti!”. Opširnije pročitajte ovdje.

Najavu kompletnog događaja u organizaciji Željane Zovko koja je izazvala brojne reakcije pročitajte na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare