Zovko: Stvoreni preduvjeti za donošenje izbornog zakona

Vijesti 13. mar 202408:26 0 komentara
Željana Zovko

Ključna reforma ostaje na političkim liderima, a to je provedba izmjena izbornog zakona sukladno presudama Ustavnog suda. To je politička odluka koja se može donijeti u relaksiranim uvjetima, rekla je za središnji Dnevnik HRT-a zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko komentirajući odluku EK da otvori pregovore s BiH.

Upitana jesu li geopolitičke okolnosti odigrale ulogu u donošenju ovakve odluke, odgovorila je kako je “ruska agresija na Ukrajinu – olakšala hrvatska nastojanja da se pregovori otvore”.

Naglasila je kako je hrvatski premijer Andrej Plenković predsjednicu EK i premijera Ruttea odveo u Sarajevo kako bi im pokazao što se može dogoditi ako se ne očuva stabilnost.

“Odveo ih je u Sarajevo i pokazao im gdje se može napraviti sljedeća žarišna točka ukoliko BiH ne dobije mjesto koje će označavati mir i stabilnost”, kazala je.

Zovko je naglasila kako su uvođenjem mehanizma koordinacije – stvoreni preduvjeti za donošenje važnih reformi. Pohvalila je i predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto.

Usvojen je mehanizam koordinacije i ono što je već rečeno u govoru Ursule Von der Leyen – predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto je za ovu godinu postigla više nego što je napravljeno u 10 godina – ustvrdila je.

Ipak, kako kaže, ključna reforma je na političkim liderima.

“Ključna reforma ostaje na političkim liderima, a to je provedba izmjena izbornog zakona sukladno presudama Ustavnog suda. To je politička odluka koja se može donijeti u relaksiranim uvjetim”, rekla je.

“Stvoreni su preduvjeti da političari sjednu i da konačno za člana predsjedništva imamo nekoga tko će označavati mir i stabilnost”, nastavila je.

Zovko je također naglasila kako je potrebno stvaranje jedne linije zapovijedanja kada je riječ o Predsjedništvu BiH.

“Moramo imati jednu liniju zapovijedanja u BiH, od vrha do dna, a što je omogućio Daytonski i Pariški mirovni sporazum”, rekla je i dodala da će sve reforme doći nakon usuglašavanja o promjenama izbornog zakona te da je sada vrijeme da se nađe kompromis i srednji put.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!