Zovko za N1: U BiH se niko nikome ne miješa u ono što rade

Vijesti 18. jan 202314:06 2 komentara
N1

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko govorila je za N1 o kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu, ali i o Rezoluciji Evropskog parlamenta o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU, na osnovu koje su zatražene i sankcije za predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

Prije svega, govorila je o kandidatskom statusu koji je Bosni i Hercegovini dodijeljen u decembru prošle godine, usprkos izostanku političkog napretka. Kako kaže Zovko, proširenje EU u aktuelnim okolnostima je postalo pitanje mira i sigurnosti, a ne samo ekonomije. Upitana o očekivanjima od BiH po ovom pitanju, navodi kako nakon formiranja vlasti na svim nivoima očekuje ozbiljan pristup reformama, napominjući svoj stav “da će problem ostati to što još uvijek Hrvati nemaju svog člana Predsjedništva BiH”.

“Imamo tu anomaliju da u Predsjedništvu BiH Hrvati nisu zastupljeni i to će biti veliki problem u pogledu vanjske politike. U svim drugim politikama koje se trebaju sprovesti – u FBiH imamo koaliciju sa HDZ-om koja se zasniva na programu – očekujem da će sa ozbiljnošću pristupiti reformskim procesima i pomaknuti se s mrtve tačke”, navela je.

Kratko se osvrnula i na Rezoluciju Evropskog parlamenta o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. U vezi sa Bosnom i Hercegovinom rezolucijom se, podsjetimo, poziva da se donesu „ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući onih koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu cjelovitost, posebno Milorada Dodika“ i pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak.

Rezolucija Evropskog parlamenta: Zatražene sankcije protiv Milorada Dodika

“To je novi amandman koji su uložili socijalisti i oni su ti od kojih treba tražiti objašnjenje”, rekla je Zovko kratko.

No, podržava li Zovko ovakve poteze kada su u pitanju aktivnosti i retorika predsjednika entitea RS Milorada Dodika?

“Pozdravljam ideju da Dodik konačno krene konstruktivnim dijalogom putem dogovora i reformskih procesa koji će biti na boljitak svih građana. Retorika koja je bila u prošlosti više nema smisla”, dodala je.

Na upit o tome da li Dodik obraća pažnju na ovakve poteze Evrope, Zovko odgovara: “Nisam odgovorna za njega, to je na njegovim biračima”.

Kratko je prokomentarisala i posljednje obilježavanje 9. januara kao Dana RS, iako ga je Ustavni sud proglasio neustavnim. Brojni su, podsjetimo, ustanovili kako je reakcija hrvatskog korupusa iz BiH, ali i iz susjedstva bila mlaka.

“U BiH se niko nikome ne miješa u ono što rade. Potpisani Dejtonski mirovni sporazum nije savršen. Hrvati su dali ‘Herceg-bosnu’ i ugradili je u FBiH. Apsolutno smatraju da je nepravda to što je RS dobila toliki dio i što je protjerano toliko Hrvata, ali to je nešto na šta je pristao i Alija Izetbegović, ostali potpisnici i međunarodna zajednica. Prema tome, šta više imaju za reći”, navela je.

Cijeli intervju pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare