Zrak u Sarajevu danas znatno bolji, grad konačno prodisao

Vijesti 26. dec 202210:04 0 komentara
F.Z./N1

Nakon perioda maglovitih dana i smoga tokom kojih se glavni grad Bosne i Hercegovine našao na vrhu liste najzagađenijih gradova u svijetu, Sarajevo je konačno prodisalo. Iako zrak nije u potpunosti zdrav, brojke sa mjernih stanica pokazuju da je on znatno bolji nego u prethodnom periodu.

Fotoreporter N1 je zabilježio zanimljiv prizor jutros na kojem se vidi kako je na jednoj strani grada još vidljiva magla i smog, dok je druga strana osunčana i vedra.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Do kraja dana se, prema današnjoj prognozi očekuje potpuno razvedravanje i sunčano vrijeme, a i podaci sa stranice IQAir pokazuju da je današnji zrak u Sarajevu “umjereno zagađen” sa indeksom zagađenosti 67.

Kako se može iščitati iz službenih podataka, koncentracija štetnih PM2.5 čestica u Sarajevu iznosi 19,6 mikrograma po metru kubnom što je 3,9 puta više u odnosu na uobičajene parametre.

Iako su štetne čestice u zraku i dalje prisutne, ovi podaci su optimističniji s obzirom na to da je njihova koncentracija proteklih dana bila, poređenja radi, prije tri dana bila 190 mikrograma po metru kubnom što je bilo 38 puta više u odnosu na uobičajene parametre.

Sarajevo jutros opet okovano smogom, među najzagađenijim gradovima na svijetu

“Zahvaljujući” ovom poboljšanju zraka, Sarajevo se sada na neslavnoj listi najzagađenijih gradova trenutno nalazi na 43. mjestu, a ne među prvih pet ili deset što je bio slučaj u proteklom periodu.

IQAir

Za danas su meteorolozi najavili da će u BiH biti pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a u Sarajevu se tokom dana očekuje temperatura i do 12 stepeni Celzija što je izuzetno toplo vrijeme za ovo doba godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!