Zukan: Ako se ne usvoji budžet ili privremeno finansiranje, od 1. februara u FBiH nema penzija, socijalne pomoći…

Vijesti 16. jan 202418:34 1 komentar
N1

Za 22. januar zakazana nova sjednica Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma FBiH, na kojoj bi se trebalo raspravljati o četiri tačke dnevnog reda. O situaciji u kojoj se našao federalni parlament razgovarali smo sa predsjednikom Zakonodavno-pravne komisije, zastupnikom SDP-a Belminom Zukanom. 

Na dnevnom redu je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Predstavničkog doma FBiH. Iz opozicije su ranije poručili da traže povlačenje ovog pitanja, ako želite da prisustvuju sjednici.

Očekujete li da će doći opozicija?

“Ja očekujem da će doći. Dolazak na sjednice radnih tijela je obaveza zastupnika, u protivnom govorimo o kršenju radne obaveze i nepoštovanju građana i ustanove u koju smo izabrani da radimo”, kazao je Zukan.

PROČITAJTE JOŠ

“Do sada smo imali taj stav koji je da zastupnici ne žele da dođu jer se izmjene poslovnika nalaze na dnevnom redu Komisije. Međutim, zanimljivo je da pred svaku Komisiju pošalju obavijest da ne mogu doći zbog nekih drugih obaveza, a ne izmjena Poslovnika”, pojasnio je Zukan za N1.

“Imamo mogućnosti da se sada zastupnici jave za povredu poslovnika i održe političko obraćanje bez da ičim ukažu da se radi o povredi poslovnika”, dodao je.

Zukan je poručio da će novi Poslovnik spriječiti opoziciju da “onemogućava rad Parlamenta”.

Naša obaveza da izmjenimo Poslovnik je bila da to uradimo do 2. oktobra ove godine. Gospodin Schmidt je nametnuo izmjene UStava FBiH i Izbornog zakona u u izbornoj noći. Tada je propisao da izmjene koje su se desile u Ustavu FBiH se moraju uvesti u Poslovnike oba doma. Mi smo te procese započeli i cilj je bio da okončamo do 2. oktobra. Ovaj Poslovnik će onemogućiti opoziciju da na ovakav način onemogućavaju rad Parlamenta“.

Kaže da trenutno postoje barem tri rješenja “na stolu”.

“Mi imamo trenutno 3-4 rješenja koja su na stolu. Svako je ustanovljeno na postojećem poslovniku koji jasno propisuje nadležnosti Doma FBiH. Postoje barem tri rješenja koja su na papiru, ali želimo da provedemo raspravu u Domu i vidimo koje je najbolje. Želimo da uključimo opoziciju u rješavanje problema koji je opozicija napravila”.

Zukan je potom pojasnio da ukoliko se ne donese odluka o usvajanju budžeta ili barem privremenom finansiranju, od 1. februara se neće moći isplatiti ništa osim vanjskog duga.

Ako se ne donese budžet ili privremeno finansiranje, od 1. februara ne možemo isplatiti ništa osim vanjskih dugova. To znači nema penzija, nema socijalne pomoći. Sve bi to bilo zaustavljeno. Zato smo u decembru htjeli donijeti budžet, bili smo u zaostatku s vremenom. Imali smo završen budžet krajem decembra, ali smo na jednom sastanku zaključili da ne treba ići u hitnu proceduru nego da ga prvo usvojimo u nacrtu i da ide u javnu raspravu. Očekujem da ćemo privremeno finansiranje usvojiti u srijedu, nakon toga na sljedećkoj sjedncii sredinom februara da ćemo usvojiti Nacrt budžeta u oba Doma i da ćemo do kraja marta imati usvojen budžet koji će se od 1. aprila moći primjenjivati“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare