Zukan Helez: Danas sam dobio poziv, Rusi se ponudili da obučavaju naše vojnike

Vijesti 26. apr 202322:08 1 komentar

"Danas sam dobio zahtjev ruskog vojnog atašea, sa pozivom na sastanak. Tamo piše da bi nam pomogli u obučavanju naših vojnika, da bi nam dali pomoć", otkrio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, poručujući kako je susret odbio, te da ulaže maksimalne napore u uzbrzanju NATO puta Bosne i Hercegovine.

Tokom gostovanja Zukana Heleza, ministra odbrane Bosne i Hercegovine u Pressingu, bilo je govora i o članstvu Bosne i Hercegovine u NATO-u i EU, pa na pitanje koliko je uopće realno da BiH postane članica ovog prvog, Helez odgovara sa “drago mi je da smo pod paskom NATO-a prvi, zajedno sa Moldavijom i Gruzijom”.

“Naglašavam ih da su primili neke zemlje koje nisu imale procedure. Volio bih da Bosna i Hercegovina sve ispuni, ali Švedska je sve završila za mjesec dana. Rumunija i Bugarska također za Evropsku uniju nisu ništa ispunile. Lobiram da uđemo preko reda”, izjavio je.

Upitali smo da li ovo znači da tvrdi kako NATO svojom odlukom može primiti Bosnu i Hercegovinu, bez odluke Parlamenta BiH ili referenduma?

“Tako je, NATO može primiti Bosnu i Hercegovinu. Referendum u BiH, po Ustavu i zakonu ne može nikako”, tvrdi Helez, dodajući da je “Predsjedništvo donijelo odluku da BiH ide u NATO savez”.

No, da li bi reagovala Rusija? Na ovo pitanje Helez iznosi još jednu eksluzivnu informaciju.

“Danas sam dobio zahtjev ruskog vojnog atašea, sa pozivom na sastanak. Tamo piše da bi nam pomogli u obučavanju naših vojnika, da bi nam dali pomoć… Naravno, odbio sam, ne želim da sarađujem sa agresorom”, izjavio je Helez.

Potom se skoncentrisao i na njihove ostale konekcije sa Bosnom i Hercegovinom.

“Oni imaju svoje paravojne grupe. U BiH je od početka rata u Ukrajini ušlo 14.000 Rusa, a u Srbiju oko 140.000. U Srbiji imate i poligone za obučavanje, u BiH je bio jedan – na teritoriji RS, u istočnoj Bosni i ugašen je”, tvrdi Helez.

S druge strane, nema informacija o aktivnosti vojnika Srbije u Bosni i Hercegovini.

“Neke kasarne u Srbiji, do granice Bosne i Hercegovine, Priboj i Loznica, koje su bile napuštene, sada su ponovno aktivirane i dobro popunjene. Pratimo to, znamo i kad su došli i kolika je brojnost”, naglasio je Helez.

Ujedno, podsjetimo, ekskluzivno za N1 je otkrio da je sa zapovjednikom EUFOR-a dogovorio da se ove snage relociraju u kasarne u Bijeljini i Orašju. “Oni su već tamo”, saopštio je Helez.

Helez ekskluzivno za N1: EUFOR se premjestio u kasarne u Orašju i Bijeljini

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare