Zukić: Bošnjaci su danas kao Refik Lendo, sjede sami u podrumu

Muamer Zukić (N1)

Muamer Zukić, SDA-ov delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, odbacio je navode da je propao "sastanak za izbor predsjednika FBiH jer se Refik Lendo (SDA) nije pojavio". Kazao je kako je ovo spin i da Lendu niko nije pozvao na sastanak, te da je on "u podrumu i čeka".

Zukić je komentarišući obraćanje Lidije Bradare (HDZ BiH) i Igora Stojanovića (SDP) kazao da je slučajno naišao na njihov pres…

“Lendo je u podrumu i čeka da da izjavu. Ovaj pres ne zamo ko je organizova, kao da je skriven. Lendo nije ni znao za njega. Na sjednici je predsjedavajući Doma naroda FBiH nešto tiho pročitao, on nije ovlašten da saziva. Predsjednik Federacije je najvažnija funkcija, bio bi red da najstariji sazove sastanak, a to je Lendo”, poručio je Zukić te podsjetio kako federalni predsjednik imenuje Vladu FBiH.

“Ne može se usput i na hodniku razgovarati o izboru predsjednika Federacije. Ovo je nešto što su htjeli uraditi na prepad. Lendo je za dogovor. Ne može, kako kaže kolega – da se nađemo”, istakao je delegat SDA.

Lendo, Bradara i Stojanović su najodogovorniji da donesu odluku, naveo je još Zukić, te nastavio:

“Imenovanje Vlade FBiH ne može bez SDA, to smo rekli danas i ranije. Ne može se bez izbornog pobjednika i mimo zakona i Ustava. Znači, Federalnu vladu će imenovati stranke SDP, SDA i HDZ. Vladu neće imenovati delegati u Domu naroda”, rekao je Zukić.

On je žestoko kritikovao današnji izbor Kemala Ademovića u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ocijenjujući kako su danas “preglasani Bošnjaci”.

“Ova vlast krenula je putem preglašavanja volje bošnjačkog naroda. Sve odluke klubova Hrvata i Srba su ispoštovane, osim iz Kluba Bošnjaka. Bošnjaci danas imaj status kao Refik Lendo, sjede sami u podrumu. Mi ćemo se boriti protiv ovakve politike”, kazao je na kraju Muamer Zukić, SDA-ov delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

SDA-ov Haris Zahiragić također je kritikovao predsjedavajućeg Doma naroda FBiH zbog sazivanja sastanak za izbor predsjednika FBiH.

“Ja razumijem dug gospodina Stojanovića prema gospodinu Martinoviću, razumijem stranačku disciplinu gospođe Bradare. Predsjedavajući ne može na sjednici sazvati sastanak. Nije definisano ko treba sazvati, ali iz poštovanja prema gospodinu Lendi koji je najstariji, iz poštovanja prema bošnjačkom narodu koji čini 80% stanovništva FBiH”, rekao je Zahiragić.

Konstatovao je da izbor rukovodstvo treba da potvrdi CIK BiH.

“Dajem sebi za pravo da kažem da će gospodin Lendo kao najstariji, možda već sutra, formalno uputiti poziv gospođi Bradari i gospodinu Stojanoviću, a ne putem malih ekrana kao Stojanović ili u eho sali Parlamenta”, rekao je Zahiragić.

Iz SDA više puta je naglašeno da o press konferenciji nije bio upoznat Refik Lendo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare