Žuljević o raspodjeli novca iz UIO: Suština brojeva je ipak drugačija

Vijesti 04. sep 202317:03 1 komentar
Fena

Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Srđan Amidžić danas je kazao kako je nedopustivo polikanstvo u brojkama koje godinama radi odjeljenje za Makroekonomsku analizu UO UIO.

Između ostalog, naveo je kako je navodno RS dobila više novca.

“U tome ne vidim ništa sporno. Neko pokušava da šteti jednom entitetu kroz politički stav. U ovom slučaju RS. Da tačno je, RS će po današnjim koeficijentima prihodovati nešto više, oko 1%. Usvojena je i Odluka o poravnanju, te će priliv u budžet RS po toj odluci biti veći za oko 14.5 miliona KM. Ovi koeficijenti predstavljaju stvar ekonomske aktivnosti. Nepravedno je za sada bilo da su te uplate bile po nižim koeficijentima jer nismo imali ministra finansija BiH”, rekao je on.

No, odmah je uslijedila reakcija Anera Žuljevića, delegata SDP u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, on se oglasio na društvenim mrežama gdje je istaknuo je kako je suština brojeva ipak drugačija.

“Trovanje javnosti o izdajničkoj trojki kroz komentare jedne vijesti pokazuju koliko smo površni i skloni manipulaciji, a nespremni da provjerimo šta sadržaj same vijesti u suštini znaci.Kad pročitate naslov, ide zaključak opet ta izdajnička trojka daje nešto RS, a suština brojeva je ipak drugačija”, naveo je Žuljević.

Između ostalog, u nastavku svog statusa je objavio:

“U nastavku odluke o privremenim koeficijentima iz 2022 i 2023 godine za isti poreski kvartal.

  • FBiH 2022 – 61,48%
  • FBiH 2023 – 62,01%
  • RS 2022 – 34,97%
  • RS 2023 – 34,44%”, naveo je Žuljević.

Potom je pojasnio:

“Ako ćemo gledati pojednostavljeno jasno je vidljivo da FBiH ima veći koeficijent nego 2022 godine u istom periodu, a RS manji – međutim suština je u nečemu drugom o čemu ne želim danas jer nema veze sa strukom. U nastavku objave imate izvod iz pravilnika ko želi da vidi kako se dolazi do izračuna koeficijenata u smislu metodologije. Vrijeme je da tehnološki pomognemo struku u cilju vjerodostojnosti i transparentnosti svake poreske informacije koja dolazi iz svijeta entitetskih ekonomija, te na taj način otklonimo svaku političku kontaminaciju procesa u kojem je politika jasno čisti višak”.

Na kraju Žuljević je kazao kako će ubiti najviše ostrašćenost i branjenje stavova o kojima kako kaže malo ili ništa ne znamo.

“Uništit će nas ostrašćenost i branjenje stavova o kojim malo ili ništa ne znamo samo da bi branili “svoje” iako je u ovoj zemlji na svakom njenom djelu sve naše. Manje od toga ne prihvatam!

Na kraju, a trebao sam na početku, čestitke Sasa Magazinovic i svima onima koji su bili dio price koja je danas završila usvajanjem pravilnika kojim se regulira poreski tretman donirane hrane“, naveo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare